Loading

Blog

blog image

“Goede voornemens laten stijging zien van Blessureleed”

21 April, 2014 - 15:04

Het begin van ieder nieuw jaar betekent vaak starten met het uitvoeren van veel goede voornemens, in eerste instantie met (te)veel enthousiasme. Bijvoorbeeld “ik ga afvallen”, “Ik ga strakker worden”, “ik ga fitter worden”, ”meer sporten” en dan loop je het risico van de blessures. Dit blijkt ook uit een onderzoek van de NOS. http://iturl.nl/sHYPERLINK “http://iturl.nl/sn0pvJ%20%20%20″nHYPERLINK “http://iturl.nl/sn0pvJ%20%20%20″0pvJ

Dit item van het NOS Journaal was voor mij aanleiding om hier een stukje over te schrijven. Het gaf namelijk niet de echte verklaring op de vraag: “Waardoor krijgen we deze blessures?”. Het antwoord van de NOS vond ik dus niet compleet genoeg. Zij kwamen namelijk met de verklaring: “door te veel sporten krijg je overbelasting en hierdoor krijg je blessures”. Dit is geen foutieve verklaring maar nu weten we nog steeds niet waardoor je een overbelasting oploopt. Met sportief bezig zijn ben je toch goed bezig???

Wanneer je begint met sporten en je bent een tijd inactief geweest, dan gebeurt er nogal wat in het lichaam. Het lichaam moet eigenlijk eerst “geactiveerd” worden. Er liggen als het ware celletjes in het lichaam te slapen. Ook in de spieren is dit het geval. En al die cellen moeten samen werken om te kunnen bewegen. Meerdere spiercellen maken samen een spiervezel, spiervezels maken samen spierbundels en deze bundels maken samen de spier.

We gaan er even vanuit dat een spier uit tien bundels bestaat (in werkelijkheid is dit velen malen meer). Bij een inactief persoon zijn er vier van de tien bundels actief. Dit betekent dat de spier maar voor een gedeelde  aan het skelet “trekt’ om tot beweging te komen. Wanneer dit meteen met een maximale inspanning wordt gedaan komt er heel veel kracht te staan op een klein deel van de spier en bijbehorende pees.. Vergelijkbaar met trekken aan een gerafeld elastiekje. Veel meer kans op inscheuren of nog erger, afschuren. Door een trainingsschema op een verantwoorde manier op te bouwen kan dit voorkomen worden.

Wil je weten hoe u dit kan doen? Reageer hier onder of stuur mij een bericht!

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten