Loading

Blog

blog image

Trainen als je 50 + bent, waar moet je op letten?

18 February, 2020 - 07:43

Waar moet je op letten als je wilt trainen en je bent 50 jaar of ouder? Sporten is gezond voor mensen van alle leeftijden. Het helpt je botten en spieren sterk houden, je blijft flexibel en je conditie verbetert. Maar waar moet je op letten als je als 50 plusser wilt trainen?

Je bent geen 18 meer (helaas)

Bewegen is altijd gezond, ook als je ouder wordt. Toch zul je merken dat je lichaam ouder wordt en niet zoveel kan hebben als toen je achttien was. Sporten kun je zeker blijven doen, maar er zijn een aantal dingen die je in de gaten moet houden als je 50 jaar of ouder bent.

1. Een andere manier van trainen

Sporten kan natuurlijk gewoon leuk zijn, maar als je ouder wordt, krijgt het ook de functie om je soepel en sterk te houden. Het is daarom een goed idee om je meer daarop te richten. Doe in de sportschool functionele oefeningen, die de spieren versterken, die je nodig hebt in het dagelijks leven.

Dat betekent dus dat je krachtoefeningen doet voor je hele lijf: besteed aandacht aan je armen, benen, buik en rug. Dit helpt om ervoor te zorgen dat al je spieren krachtig blijven. Ook conditietraining is prima om te doen.

2. Langere tijd nodig voor herstel

Omdat je ouder wordt, zul je merken dat je spieren niet zo snel meer herstellen als vroeger. Een flinke inspanning hakt erin en in plaats van een dag, heb je nu drie dagen nodig om weer bij te komen.

Het is daarom aan te raden om niet meer te kiezen voor chestday of legday. Daarbij ligt de focus op een enkele spiergroep en dat vergt een te grote inspanning. Het kan die spieren overmatig belasten.

Het is beter voor je lijf om verschillende oefeningen voor meerdere lichaamsdelen te doen. Je kunt de oefeningen zo zwaar maken als je wilt, ook zware gewichten zijn geen probleem (als je dat aankunt), maar een full body workout is beter dan de nadruk leggen op een enkel lichaamsdeel.

3. Lang niet gesport? Begin rustig!

Als je na je vijftigste weer begint met sporten, na jarenlang niet getraind te hebben, is het verleidelijk je vol enthousiasme op die gewichten of de hometrainer te werpen. Maar hoewel je lichaam zich de bewegingen meestal wel kan herinneren, moet je rekening houden met het feit dat je nu toch de kracht mist.

Loop je te hard van stapel, dan heb je een grote kans op blessures (en vergeet niet dat je daar nu minder snel van herstelt). Geef je lichaam dus de kans om weer te wennen aan de inspanning.

Besteed aandacht aan techniek en bouw de belasting rustig op. Begin dus klein en langzaam: met lichtere gewichten, een lager tempo en voor kortere tijd.

4. Doe altijd een warming up en cooling down

Of je nu oud of jong bent, de warming up en cooling down zouden altijd onderdeel moeten zijn van je training. Door de warming up verbeter je de doorbloeding, waardoor je spieren meer belasting aan kunnen.

De cooling down helpt je lichaam tot rust te komen, afvalstoffen af te voeren en je spieren weer te ontspannen na de training. Besteed aan ieder 5 tot 10 minuten voor en na je training.

Wil je (weer) gaan sporten en ben je 50+, dan is het een goed idee om dit samen te gaan doen met een personal trainer. Deze kan je helpen om goede oefeningen te kiezen en om te gaan met eventuele blessures.

Ook als je fysieke klachten hebt, kan een personal trainer je daarbij helpen, denk aan reuma, diabetes of versleten gewrichten. Bij ons staan meer dan 350 personal trainers ingeschreven. Zoek nu iemand bij jou in de buurt!

Bekijk hier de personal trainers bij jou in de buurt >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten