Loading

Blog

blog image

Arbeidsvoorwaarden personal trainer

16 January, 2020 - 11:06

Ben je personal trainer, dan ben je zelfstandige of je bent in dienst bij een sportschool. Op welke manier je ook werkt, het is belangrijk om op te letten of je arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn. Deze beschermen je en geven duidelijkheid bij problemen.

Arbeidsvoorwaarden in de sport

Voor iedereen die actief is op de arbeidsmarkt, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je werkt onder goede arbeidsvoorwaarden. Ben je in dienst, dan sluit je een contract af en werk je onder een CAO.

Maar als ZZP’er val je niet onder een CAO. Dan is er dus niets geregeld als je ziek wordt, met pensioen gaat, in het geval er problemen of conflicten ontstaan op de werkvloer of wanneer je geen werk kunt vinden.

Een personal trainer kan werkzaam zijn bij een sportschool, maar ook ZZP’er zijn (zelfstandige zonder personeel). In dat laatste geval ligt de verantwoordelijkheid dus bij jezelf om te zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden.

Werk je bij een sportschool, dan val je automatisch onder de CAO Sport. De sportschool moet dan wel aangesloten zijn bij de WOS (Werkgevers in de Sport).

Hierin liggen arbeidsvoorwaarden vast (zoals de hoogte van je loon, hoe het geregeld is bij ziekte en je rechten en plichten). Dan ben je in principe dus beschermd als werknemer.

Zelf voorwaarden opstellen

Wat je als ZZP’er kunt doen, is zelf zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden. Maak dan goede afspraken met je opdrachtgevers. Om dit te regelen kun je gebruik maken van modelovereenkomsten. Die kun je vinden op internet of zelf opstellen.

Dit geeft je een hulpmiddel om je samenwerking in te richten. Dit zorgt voor duidelijkheid over de afspraken die je maakt, en het helpt om onenigheid, misverstanden en problemen te voorkomen.

Deze overeenkomst (je arbeidsvoorwaarden) moeten ondertekend worden of in ieder geval schriftelijk bevestigd (bijvoorbeeld een akkoord via e-mail). Op die manier vormen ze een geldig arbeidscontract.

Aansluiten bij een vakbond

Vakbonden zijn ooit opgericht om de rechten van werknemers te beschermen. Zij hebben lang geleden geregeld dat de CAO’s werden opgesteld. Ook nu nog kun je je aansluiten bij een vakbond, en er zijn speciale vakbonden voor ZZP’ers.

Juist als ZZP’er heeft het veel voordelen om je aan te sluiten bij een vakbond. Zij kunnen je helpen met het opstellen van goede arbeidsvoorwaarden en hebben daar vaak al voorbeelden van klaar liggen, die je direct kunt gebruiken nadat je ze hebt aangepast aan je eigen situatie.

Dat geldt ook voor personal trainers. Er is de FNV ZZP, voor iedereen die zelfstandige is. Ook CNV Zelfstandigen is een mogelijkheid, alhoewel deze zich meer richt op ZZP’ers in de media, ict, financiële dienstverlening en handel.

Je kunt je ook aansluiten bij het PZO, de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers. Dit is een vereniging die de belangen behartigt van zelfstandig ondernemers.

Wat ook handig is om te weten, is dat een vakbond je ook advies kan geven op het gebied van juridische kwesties.

Arbeidsvoorwaarden: belangrijk om te regelen

Als je net begint als personal trainer, lijken dit soort kwesties misschien allemaal wat ver-van-je-bed. Je moet al veel regelen en arbeidsvoorwaarden zijn ingewikkeld en niet iets waar je je graag mee bezig wilt houden.

Toch is het erg belangrijk om hier wat tijd en energie in te steken. Doe je dit niet, dan kun je je eigen bedrijf snel in de problemen brengen. Heb je bijvoorbeeld geen afspraken gemaakt, dan kunnen er gemakkelijk problemen ontstaan.

Kijk bijvoorbeeld naar de volgende voorbeelden:

  • Heb je geen duidelijke afspraken gemaakt, dan kan een klant weigeren te betalen. Er staat niets op papier, dus heb je wel wat geleverd?

  • Een klant kan meer van je eisen, dan je van tevoren had afgesproken: nog een extra sessie of een volgend advies. Hoeveel sessies had je toegezegd en staat dat zwart op wit?

Maak een standaard contract op voor je de samenwerking begint. Zowel jij als je klant weet dan waar jullie aan toe zijn. Wel zo duidelijk. En daarnaast geeft het meteen aan dat je je werk serieus neemt.

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten