Loading

Blog

blog image

De vijf basis fitnesssupplementen

18 April, 2014 - 17:27

 

Wanneer op een gezonde manier wilt aankomen of meer spieren wilt kweken dan kunnen fitness- of voedingssupplementen je heel goed helpen. Tegenwoordig komen er steeds meer verschillende varianten op de markt waardoor het overzicht een beetje kwijt is. Belangrijk is dan om te weten wat de vijf basis fitnesssupplementen zijn en wat ze doen voor je lichaam. Wanneer je wilt beginnen met het gebruik van supplementen raden we je altijd aan om advies in te winnen bij een expert. Maak een afspraak met een personal trainer bij jouw sportschool in de buurt voor meer informatie.

 

De vijf basis supplementen die we behandelen zijn:

  • Creatine;
  • Multivitamine;
  • Gezonde vetten;
  • Proteïne poeder;
  • BCAA’s (branched chain amino acids).

 

Creatine

Creatine wordt natuurlijk aangemaakt door ons lichaam en wordt voornamelijk in onze botten opgeslagen. Wanneer je intensief traint kan het creatine niveau dalen waardoor je het via supplementen dient aan te vullen. Creatine helpt je vooral om je trainingsniveau op peil te houden en verhoogt je inspanningsresultaten. Lees in dit artikel meer over creatine.

 

Multivitamine

Multivitamine is eigenlijk het enige fitnesssupplement wat ook “normale” sporters zouden moeten toevoegen aan hun gezonde eetpatroon. Dat komt omdat mineralen en vitaminen een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Ze zorgen namelijk voor je algemene gezondheid, spiercontractie, verbetering van je immuunsysteem en zorgt ervoor dat je sneller herstelt na een training.

 

Gezonde vetten

Vetten hebben over het algemeen een negatief imago, maar vetten zijn lang niet altijd slecht. Je lichaam heeft zelfs dagelijks een dosis gezonde vetten nodig om te overleven. Er bestaan verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn de “slechte” vetten en de onverzadigde vetten zijn goed voor je lichaam. Een ezelsbruggetje om te onthouden welke vetten de slechte zijn is dat verzadigd met de v van verkeerd begint. Goede gezonde vetten zijn bijvoorbeeld omega 3, omega 6 en omega 9. Je vindt dit vooral in (ongezouten) noten, peulvruchten en vis.

 

Proteïne poeder

Ons lichaam heeft verschillende bouwstenen nodig om goed te kunnen functioneren, na water is proteïne een zeer belangrijke. Proteïne bestaat uit aminozuren en helpt je lichaam bij het geven van energie, het versterkt het immuunsysteem, stimuleert de aanmaak van hormonen en de productie van enzymen en de spiergroei. Proteïne zit vaak in shakes, die sommige sporters nemen omdat ze geen tijd hebben voor een maaltijd. Bijvoorbeeld als ze onderweg zijn. Bedenk wel dat een maaltijd altijd beter is dan alleen een proteïne shake te nemen.

 

Branched chain amino acids

Branched chain amino acids, of afgekort BCAA’s zijn de meest essentiële aminozuren in één supplement. Ze helpen sporters bij het herstel van hun training, zodat ze weer sneller met de betreffende spiergroep aan de slag kunnen. BCAA’s bevatten leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren worden niet natuurlijk aangemaakt door lichaam en worden opgenomen door een voeding en/of door supplementen.

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten