Loading

Blog

blog image

Wat staat erop, wat zit erin: Curry

17 March, 2014 - 16:22

Wat staat erop, wat zit erin: Curry. Tijdens het boodschappen doen kan het kiezen voor de juiste producten en hele opgave zijn. Er is zoveel keus en er zijn zoveel afwegingen die je zou kunnen maken om een product wel of niet te kopen.

Door de bomen het bos niet meer zien

Ten eerste kun je je afvragen wat nou eigenlijk gezonde voeding is. Er zijn zo veel richtlijnen, theorieën en meningen dat je jezelf niks kwalijk kunt nemen als je het even niet meer weet.

Mocht je toch een mening hebben over wat je binnen wilt krijgen en wat niet, dan kan het nog steeds heel lastig zijn om dat specifieke product te vinden in de supermarkt. Stel dat je een vruchtensap wilt kopen. Dan moet je nog een keuze maken uit lang houdbare of verse sap. Sap van verschillende vruchten of van 1 vrucht. Sap uit concentraat of het geheel. Met of zonder vruchtvlees. Puur of light. Met toevoegingen (conserveermiddelen, kleurstoffen, geurstoffen etc.) of zonder. Met superfood of zonder of combinaties al die dingen... Grote kans dat je gewoon maar iets kiest omdat de voorkant van de verpakking je aanspreekt.

De voedingsfabrikanten weten dit als geen ander. Door middel van mooie plaatjes en suggestieve woordspelingen zullen zij er alles aan doen om hun product aan jou te verkopen. Dit is op zich geen misdaad. Maar er zit genoeg speling op de regels om je een ander plaatje voor te schotelen dan wat er daadwerkelijk in het product zit.

Mijn advies

Nou wil ik je sowieso aanraden om Foodwise te worden en te leren hoe je etiketten kunt lezen. In het blog: 'Wat staat erop, wat zit erin: Curry' laat ik het verschil zien tussen wat er op de voorkant staat en wat er op de achterkant staat. Met andere woorden: Komt het plaatje op de voorkant overeen met wat er daadwerkelijk in het product zit? In dit blog gaat het specifiek over currysaus.

Curry facts

Curry verwijst oorspronkelijk naar een recept uit de Aziatische landen, welke in allerlei verschillende varianten te vinden is. Ook in de rest van de wereld is curry een bekend recept. Curry dank zijn naam voornamelijk aan de specerijen mix: Kerrie. Hetzelfde geldt voor de saus Curry Gewürz (specerij) die voornamelijk in Nederland, Duitsland en België gegeten wordt . Naast Kerrie maken een aantal extra specerijen het meer een typische curry smaak.

Wat staat er op?

Curry voorkant

De meeste flessen Currysaus hebben deze voorkant. Wat je ziet zijn voornamelijk de specerijen die bij Curry horen. Het plaatje suggereert daarmee voornamelijk een specerijensaus te zijn, maar laat een hoop andere ingrediënten achterwegen.

Wat zit er in?

Curry inhoud overzicht2
Dit is het plaatje dat eigenlijk op de voorkant zou moeten staan. Een fles curry bevat voornamelijk suiker (170 gr.), daarna komt tomatenpuree (115 gr.). Op de derde plaats bevat curry water (180 gr.) en een beetje azijn (15 gr.). Als laatste komen pas de specerijen (14 gr.).

Conclusie

Wat op de voorkant staat is niet hetzelfde als wat er daadwerkelijk in een product zit. Curry is voornamelijk een suikersausje en op de laatste plaats een kruidensaus. Ga dus nooit uit van het plaatje op de voorkant maar lees de ingrediëntenlijst op de achterkant.

Je kunt curry ook zelf maken. Daardoor kun je er voor kiezen om veel minder (of geen) suiker te gebruiken. Zie hiervoor de talloze curry saus recepten op het internet.

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten