Loading

Blog

blog image

Zijn de kosten van personal training en fitness aftrekbaar bij de belasting voor ondernemers?

28 July, 2017 - 16:30

Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten die ondernemer zijn, of de kosten van personal training of fitness aftrekbaar zijn bij de belasting. Dat is een goede vraag waar veel personal trainers niet altijd een duidelijk antwoord op hebben. Daarom onderzochten wij voor jou wat de mogelijkheden zijn en wanneer je iets van de belasting af kunt trekken.

De hoofdregel van de belastingdienst

De hoofdregel is simpel: kosten die je maakt voor zakelijke belang van je onderneming zijn aftrekbaar. Deze kosten zijn bijvoorbeeld; huur van bedrijfsruimte, zakelijke verzekeringen, briefpapier, etc. Maar daarbij reist direct ook de vraag, hoe zit het dan met de kosten die je zakelijk kan verantwoorden, maar waar je vooral privé ook een voordeel van hebt, zoals personal training? Valt dat eigenlijk wel onder zakelijk belang? Je moet tenslotte gezond blijven om te kunnen werken, toch?

Het grijze gebied tussen zakelijk er persoonlijk voordeel

Het blijkt vrij lastig om hier een duidelijk antwoord op te vinden. Het is voor de belastingdienst namelijk een vrij grijs gebied. Wel kunnen we uit de informatie die we vinden opmaken dat je altijd een verdedigbaar standpunt moet hebben waarom iets voornamelijk onder zakelijk gebruikt valt. Het wordt ons duidelijk dat, als de persoonlijke voordelen overheersen, de kosten niet aftrekbaar zijn. Het ziet er naar uit dat de kosten van personal training dus niet aftrekbaar zijn, aangezien voornamelijk de persoonlijke voordelen overheersen.   

De site belastingtips.nl bevestigt dit vermoeden. We vinden hierover het volgende: “een ZZP’er of eenmanszaak zonder personeel kan de kosten van een personal trainer niet van de belasting aftrekken. Er is geen sprake van bedrijfsfitness, ook al zou de sportschool dit zo op de factuur zetten.”

Helaas, de kosten van personal training zijn voor ZZP'ers niet aftrekbaar van de belasting

Helaas, het ziet er naar uit dat je de kosten van personal training niet van je winst af kunt halen. Maar, goed nieuws voor ondernemers met personeel. Zij kunnen namelijk soms wel de kosten voor bedrijfsfitness voor werknemers bij de belasting indienen en van hun winst afhalen. De belastingdienst geeft aan dat als fitness bij de werkgever in het gebouw plaats heeft gevonden, de kosten aftrekbaar zijn voor de onderneming. Ook als de werkgever een fitnesscentrum aanwijst waar alle werknemers mogen sporten, zijn deze kosten aftrekbaar. 

Het ziet er dus naar uit dat mensen die personeel in dienst hebben sommige fitness kosten wel af kunnen trekken, maar zzp'ers niet.

Dit kun je wel van je winst aftrekken 

Maar, niet getreurd. Er zijn genoeg andere kosten die je als ZZP’er wel van de belasting af kunt trekken. Bijna alle kosten die je maakt voor coaching of loopbaanbegeleiding, kun je incl. btw in de meeste gevallen voor de inkomstenbelasting als studiekosten aftrekken. Dit kan als het doel ervan is ‘verandering van positie, het op peil houden van of verbeteren van kennis of het verwerven van inkomsten’. Doe je bijvoorbeeld een opleiding tot personal trainer of breid je je kennis uit met een andere cursus, dan mag je dit van je winst aftrekken. Ook kleding met je bedrijfslogo erop mag je als zakelijke kosten rekenen. Overige (sport)kleding dan weer niet.

N.b. Er zitten vaak wel wat voorwaarden en regeltjes aan en soms zijn er in speciale gevallen uitzonderingen. Daarom raden wij altijd aan om voor jouw persoonlijke situatie contact op te nemen met de belastingdienst. Dit om zeker te weten dat je het bedrag van fitness en personal training af mag trekken van de belasting. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

 
Bronnen
http://www.belastingtips.nl/zakelijk/aftrekbare_kosten/kosten_sportschool_aftrekbaar/
http://www.terborgh.com/veel-gestelde-vragen/is-coaching-belastingaftrekbaar

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten