Loading

Blog

blog image

Afvallen? Vergroot je porties!! Verminder je prikkels!

16 June, 2017 - 17:22

Minder eten = afvallen. Het zogenaamde Eet-De-Helft-Dieet werkt dan ook om gewicht te verliezen...
Is simpelweg minder eten echter genoeg om op lange termijn op je gewenste gewicht te blijven?

Stel dat jij al jaren op een stabiel gewicht blijft door te leven op een ontbijt met 2 boterhammen, als lunch een kop soep en een croissant, voor het avondeten een bord spaghetti en ’s avonds op de bank 2 handjes met borrelnootjes. Wanneer jij alles halveert en dus ontbijt met 1 boterham, luncht met een halve koep soep en een halve croissant, dineert met een half bord spaghetti en ’s avonds op de bank slecht 1 handje met borrelnootjes eet, zal je afslanken. Dit komt doordat je je inname van energie hebt gehalveerd en de energiebalans laat zien dat je afvalt wanneer er minder energie binnen komt dan dat je verbruikt.


In theorie werkt dit principe heel erg goed, zolang je je er aan kan houden. Het beste dieet, is dan ook het dieet dat jij vol kan houden. Ben jij één van de personen die af kan vallen door hetzelfde eten te blijven eten, alleen de hoeveelheden te minderen én dat voor de rest van zijn leven kan volhouden? Dan hoef je niet verder te lezen, want dan raad ik je aan om dat zeker weten te blijven doen!
Maar ben jij net als ik iemand die een grote eetlust heeft en enorm ‘hangry’ (hungy + angry) wordt wanneer je je eten simpelweg gaat halveren? Lees dan even door, want dan heb ik advies voor je!


Een obesogene omgeving

Verzadiging is een psychoneurobiologisch fenomeen. Dit houdt in dat jouw honger beïnvloed wordt door associatie (bioscoop + popcorn?), emoties (gezelligheid), smaaksensaties, visuele prikkels (“het water loopt je al in de mond”), maar ook de grootte van je maag. Aangezien we in een obesogene omgeving leven, is het niet zo makkelijk je ‘honger te stillen’. Er is op elke hoek welke een snackbar, pizzeria, snoepautomaat of loempiakraam te vinden. Mocht dat niet zo zijn, dan is kan je met je telefoon tegenwoordig zo eten bestellen, direct betalen en de bezorger staat binnen 30 minuten voor je neus.

 

Vergroot het VOLUME en verklein de INHOUD

Ondanks dat het niet makkelijk is, is de beste stap die je al direct kan maken in elk geval om het volume van je voeding te vergroten¸ maar de inhoud te verkleinen. Met inhoud bedoel ik de energie die het bevat, oftewel: de calorieën. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar het is eigenlijk wat de meeste diëten al doen. Eet méér groente en laag calorisch fruit in plaats van energierijke voeding.

Zie hieronder een vergelijking tussen aardbeien en overheerlijke Kanelly’s (mijn favo koekjes!)

 

Bovenstaande producten hebben dezelfde inhoud, maar het volume van de aardbeien is vele malen groter! De stretchsensoren in je maag zullen met de aardbeien dus eerder een signaal doorgeven ana je brein dat je 'genoeg hebt gehad'. Ook prikkelen de aardbeien minder van je visuele en smaak zintuigen dan de Kanelly's (oooh die dingen zijn zóóóóó lekkerlaughing) waardoor je ook eerder verzadigt zal zijn. Hoe lekkerder je eten is, hoe méér je ervan wilt eten.

VERVEEL JEZELF SLANK!!

Maak het jezelf dan ook makkelijk en zorg voor minder verleiding. Eet simpel eten, zoals fruit en groente ( naast uiteraard goede eiwitbronnen om je spiermassa mee op te bouwen!!!), zodat je jezelf goed vult én veel minder een beroep hoeft te doen op je wilskracht om te stoppen met eten. (Ik kan echt NOOIT stoppen zodra ik begin aan een Kanelly!). Wees slim en maak verstandige keuzes!

 

Wil je meer leren over het onder controle krijgen van je eetprikkels? Lees meer tips in mijn artikel over eetprikkels en honger-management!

Leren hoe jij je voeding het beste onder controle kan krijgen, kan tijdens mijn online coaching traject op maat voor optimale spiergroei en vetverlies!

 

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten