Loading

Blog

blog image

Genezen van diabetes type 2 door middel van voeding en een gezonde lifestyle

22 March, 2017 - 15:30

Lange tijd werd gedacht dat diabetes type 2 een chronische ziekte is en men er dus nooit vanaf kan komen. Echter blijkt nu dat door aanpassing in voeding en lifestyle men wel degelijk van diabetes type 2 kan genezen. Heb jij diabetes 2 of ken jij mensen met diabetes 2? Lees dan in dit artikel wat je kunt doen om beter te worden.

Wat is diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam problemen heeft met het verwerken van suikers in het bloed, door te weinig aanmaak van insuline of insuline resistentie.

Alle koolhydraten die we eten worden door enzymen in ons lijf afgebroken tot glucose (suiker). De glucose wordt via het bloed in het lichaam verspreid en het gehalte glucose in het bloed stijgt. De hormoon insuline zorgt dat de glucose op de juiste plek terecht komt (in de spiercellen en levercellen) en normaliseert daarmee het suikergehalte in het bloed. 

Normaal maakt een lichaam voldoende insuline aan om de bloedsuiker in balans te houden, maar mensen met diabetes maken te weinig insuline aan of de cellen zijn niet gevoelig voor de werking van insuline (insuline resistentie). Hierdoor blijft continue te veel glucose in het bloed zitten, waardoor enkel via de urine de suiker het lijf nog kan verlaten. Hierdoor moeten mensen met diabetes ook vaker plassen). Deze continue hoge bloedsuiker is schadelijk voor de vaatwanden en zenuwen en kan het begin zijn van vele andere ziektes.  

Diabetes type 1 en 2

Er zijn 2 soorten diabetes, type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 wordt zeer weinig tot geen insuline meer aangemaakt, omdat het lijf door antistoffen de eigen lichaamscellen die insuline aanmaken aanvalt. Dit type diabetes is niet te genezen door middel van voeding. Om de bloedsuiker op pijl te houden moeten diabetes type 1 patienten een paar keer per dag insuline inspuiten.

Mensen met diabetes type 2 hoeven meestal geen insuline te spuiten, het lijf maakt dit namelijk zelf aan, alleen is de werking vaak niet goed genoeg. In de meeste gevallen is Ddiabetes 2 veroorzaakt door een ongezonde lifestyle. Door een te hoge inname van suiker en koolhydraten in combinatie met chronische stress, is te vaak te veel insuline aangemaakt in het lijf om de bloedsuiker weer in balans te krijgen. Hierdoor zijn de cellen die insuline opnemen ongevoeliger geworden.

Een diabetes epidemie

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes type 2. Diabetes type 1 en 2 samen kost de Nederlandse samenleving ruim 10 miljard euro per jaar. Doordat steeds meer mensen diabetes 2 krijgen, kunnen deze kosten over een paar jaar oplopen naar 20 miljard euro per jaar. 

Er moet dus dringend een oplossing worden gevonden voor dit probleem. Enkel medicatie bestrijdt slechts de symptomen, maar geneest de patienten niet. Een betere oplossing blijkt nu om dit probleem bij de kern aan te pakken; het aanpassen van de lifestyle van de diabetes type 2 patienten.

Diabetes 2 is te genezen

Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat een gezondere lifestyle en een ander dieet een diabetes type 2 patient kan genezen. Verzekeraars en artsen worden hier steeds meer van bewust. Ook het onafhankelijke onderzoeksinstituut TNO is inmiddels overtuigend dat diabetes type 2 te genezen is door gerichte leefstijlaanpassing.  

Verzekeraar VGZ financierde een pilot waarbij patienten hun diabetes 2 leerden omkeren. Daarin mochten ze, naast heel veel groente, ook vet eten, zoals kaas of avocado's. Daartegenover stond wel dat ze hun koolhydraat inname sterk moesten verminderen. De resultaten waren veelbelovend; ruim tweederde van de diabetes patienten kon door dit dieet minder medicijnen gebruiken of had het helemaal niet meer nodig. 

Anders eten

Hoe kan dit? Om van diabetes 2 te kunnen genezen is het belangrijk om een nieuwe, gezonde lifestyle aan te leren. Bij deze levenswijze gaat het niet om minder eten, maar anders. De sleutel tot succes is het in balans houden van de bloedsuiker, door minder koolhydraten te eten en te kiezen voor “ langzame’ koolhydraten. Hierdoor stijgt de bloedsuiker minder snel en is er niet veel insuline nodig is om de suikers te verwerker. De cellen worden na een tijd weer gevoeliger voor insuline en uiteindelijk kan de insuline haar werk weer normaal doen.  

Door gezonde vetten en eiwitten te combineren met vezels, voornamelijk uit groente en langzame koolhydraten, blijft de bloedsuiker meer stabiel. Alle suiker, witmeelproducten en overige producten die de bloedsuiker te snel laten stijgen dienen vermeden te worden. 

Anders leven

Daarnaast is het van belang om stress zo veel mogelijk te beperken, omdat het stresshormoon cortisol de bloedsuiker ook kan ontregelen. Veel bewegen, gezond eten, goed slapen en regelmatig sporten versnellen het genezings proces en maken de cellen weer gevoelig voor insuline.

Een nieuwe levenswijze kost discipline, maar je krijgt wel weer grip op je eigen lijf. Het kan de levenskwaliteit van mensen met diabetes type 2 in hoge mate verbeteren. Het is verstandig om onder begeleiding van een goede voedingsdeskundige en een arts het genezingstraject in te gaan, zodat je precies weet wat je moet doen en continue het resultaat kunt monitoren.

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten