Loading

Blog

blog image

E = Eetbaar?

27 February, 2017 - 08:58

Wilt u meer weten over E-nummers en wat een E-nummer precies is ?
Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie goedgekeurd is als toevoeging in voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. Voorbeelden hiervan zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen (Voedingscentrum, 2016).

Wanneer u kijkt op de verpakking van een product, dan kunt u zien of er E-nummers zijn gebruikt. De naam van de stof of het E-nummer staat dan op het etiket.

Hieronder ziet u een overzicht van welke E-nummers er zijn:
E100-180 Kleurstoffen
E200-252 Conserveermiddelen
E260-297 Voedingszuren
E300-321 Antioxidanten
E322-392 Voedingszuren
E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
E620-650 Smaakversterkers
E900-919 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
E920-928 Meelverbeteraars
E938-949 Verpakkingsgassen
E950-969 en 420-421 Zoetstoffen
E999-1300 Diverse hulpstoffen
E1400-E1500 Gemodificeerde zetmelen
E1500-1525 Kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma's

Er zijn veel verhalen waarbij u als consument wordt gewaarschuwd voor E-nummers, omdat deze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken (Voedingscentrum, 2016).

De European Food Safety Authority (EFSA) beoordeelt de veiligheid van additieven. Op basis van haar evaluatie wordt een ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) vastgesteld. Vervolgens kijkt EFSA of mensen de ADI kunnen overschrijden bij een normaal gebruik van voedingsmiddelen.

Wilt u meer weten over een specifiek E-nummer? Via deze link van het Voedingscentrum kunt u informatie opzoeken over E-nummers.

reactie plaatsen

Spotlight trainers

Meer

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten