Loading

Blog

blog image

Wijn drinken zou je helpen afvallen. Feit of fabel?

22 February, 2017 - 14:01

Op internet verschijnen de laatste tijd berichten dat (rode)wijn zou helpen om af te vallen. Goed nieuws voor alle wijnliefhebbers, maar is dit wel echt zo? In dit artikel gaan dit statement eens van de andere kant bekijken en onderzoeken of het een feit of fabel is.

Resveratol

Uit een onderzoek aan Washington state University en Harvard zou blijken dat de stof resveratol (welke voorkomt in de schil van blauwe druiven en daarmee ook in rode wijn zit) je vetcellen doen stoppen met vet aan te maken. Het stofje zou ook helpen om de kans op hartaandoeningen en kanker te verminderen.

Een slankere taille en vermindering van overgewicht

De universiteit van Denemarken beweert dat mensen die elke dag een glas wijn drinken een slankere taille hebben in vergelijking met mensen die dat niet doen. Tevens kwam uit een Harvard studie onder 20.000 vrouwen naar voren dat bij degene die circa 2 glazen wijn per dag dronken, de kans op overwicht verlaagden met 70% ten opzichte van de niet drinkers. Een bijzonder hoog getal. Beiden resultaten zouden ermee te maken hebben dat deze mensen s ‘avonds wijn drinken in plaats van snacks te eten, waardoor de calorie inname verminderd wordt. 

Een korreltje zout graag

Uit deze veel belovende berichten die we op internet lezen zouden we zo naar een glas wijn grijpen. Echter, wat we vaak vergeten is dat de media bepaalde stukken resultaten uit onderzoeken weglaat om berichten gunstiger te laten klinken of om de verkoop van bepaalde producten te stimuleren. De media kan soms een eenzijdig beeld geven. Daarom moeten we deze cijfers en resultaten met een korrel zout nemen. Het kan namelijk heel goed zijn dat de vrouwen uit deze onderzoeken er ook andere gezonde gewoontes op na houden die voor deze resultaten zorgen, welke niet benoemd worden in dit onderzoek. 

Laten we het daarom ook eens van de andere kant bekijken

Neil Shay, een biochemist van OSU's College of Agricultural Sciences, heeft in een studie bewezen dat een stofje uit de Muscadine druiven de groei en toename van vetcellen zou vertragen en een boost zou geven aan de stofwisseling van de vetzuren in levercellen. Hij zegt ook dat druiven hiermee geen afslank wonder zijn.

“We didn’t find, and we didn’t expect to, that these compounds would improve body weight. But by boosting the burning of fat, especially in the liver, they may improve liver function in overweight people. If we could develop a dietary strategy for reducing the harmful accumulation of fat in the liver, using common foods like grapes, that would be good news.” 

Wil je hulp bij het afvallen? Schakel dan de hulp in van een personal trainer bij jou in de buurt.

Bekijk hier alle personal trainers van Nederland >>

Rode druiven zijn gezond, niet de rode wijn

Hierboven benoemt Neil Shay dus de gezonde bijwerkingen van druiven en spreekt hij niet over voordelen van rode wijn. In rode wijn zit namelijk alcohol wat afvallen juist kan belemmeren. 

Alcohol belemmert vetverbranding

Het is bewezen dat alcohol tijdens/vlak na het eten invloed heeft op de vetverbranding. Alcohol wordt door je lijf namelijk gezien als vergif dat direct verwijderd moet worden uit je lijf. Dit proces krijgt voorrang op alle andere (stofwisseling)processen, waardoor de vetverbranding in het lichaam daalt of stopt zolang de alcohol wordt verwerkt. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan de vetverbranding met meer dan 70% doen afnemen. 2 glazen wijn in de avond na het eten kan dus de vetverbranding direct stil leggen. Niet echt handig als je wil afvallen.

Toename stresshormoon cortisol

Alcohol consumptie na een training zorgt voor langere periodes van verhoogde concentraties van het stresshormoon cortisol. Dit heeft als gevolg dat er langer spierweefsel wordt afgebroken en het langer duurt voordat je lijf hersteld is van een training. Het drinken van alcohol zorgt er ook voor dat de spieren minder goed testosteron op kunnen nemen, waardoor het trainingseffect nog meer wordt tegengegaan.

Calorieën en suikers in rode wijn

In rode wijn zit net als in andere alcoholische dranken aanzienlijk wat calorieën en suiker. Een glas wijn bevat ongeveer 125 kcal. Als je 2 glazen wijn op een avond drinkt is dat circa 250 kcal. Je kunt zoals door de media beweerd wordt je avondsnack vervangen door rode wijn om je cravings te verminderen, maar nog beter kun je kiezen voor een gezonde late night snack die je lichaam in haar processen ondersteunt, zoals kwark, een eitje of een eiwit shake. Dit bevat vaak nog minder calorieën en veel minder suiker dan 2 glazen wijn.

Conclusie

Je valt niet zozeer af van de rode wijn, maar voornamelijk doordat je in de avond minder calorierijk snackt. De voordelen van rode wijn komen voornamelijk uit de schil van de druif, niet van de alcohol zelf. Alcohol werkt juist je afslank proces en trainingsresultaten tegen. Vetverbranding wordt bemoeilijkt, spieropbouw wordt afgeremd, herstel wordt tegengegaan en de afbraak van spieren wordt vergroot. Het is daarom aan te raden alcohol (rode wijn) te beperken tot in het weekend voor op de niet trainingsdagen en beter een handje druiven te nemen als je de voordelen wenst te ontvangen van de gezonde stofjes uit de schil van de druif. Als je cravings hebt in de avond lijkt het een beter idee om alcohol te vervangen door een bak kwark of een andere eiwitrijke snack die spierherstel en vetverbranding bevorderen in plaats van tegenwerken.

 

Wil je hulp bij het afvallen? Schakel dan de hulp in van een personal trainer bij jou in de buurt.

Bekijk hier de personal trainers bij jou om de hoek >>

 

 Lees ook:

Het lezen van etiketten! >>

Zweten? Je moest eens weten! Waar is het goed voor? >>

In multi-vitaminedrankjes zit net zoveel suiker als in cola >>

Bronnen 

http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2015/feb/another-reason-drink-wine-it-could-help-you-burn-fat

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/77879-drink-je-slank-met-wijn.html

http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2015/feb/another-reason-drink-wine-it-could-help-you-burn-fat

http://www.flair.be/nl/body-mind/302619/bewezen-rode-wijn-drinken-is-even-gezond-als-sporten

http://www.womenshealthmag.nl/Nutrition/Rode-wijn-helpt-bij-afvallen

http://www.fitness-science.nl/vragen-en-fabels/wat-is-de-invloed-van-alcohol-op-het-trainingsresultaat/ http://www.elle.nl/beauty-health/health/a366361/de-waarheid-over-alcohol-en-gewicht.

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten