Loading

Blog

blog image

De sport en voedingstrends voor 2017

28 December, 2016 - 16:02

2017 wordt het jaar van surf yoga, mindbody focus, ghee, lucuma en Nordic food. Dit is een voorspelling van de sport en voedingstrends die je het komende jaar tegen zult komen.

Water workouts

HIIT trainingen worden niet meer enkel op land gegeven. In 2017 worden HIIT in het water populairder. Trainingen in het zwembad waarbij sprints afgewisseld worden met oefeningen die je boven of onderlichaam gaan we steeds vaker zien.Zelfs een spinningklas in het water is mogelijk. Hiermee verbrand je circa 800 kcal per les, omdat het water meer weerstand geeft.

(Virtuele) bokslessen

Bokslessen waarbij je bokst tegen een stootzak was vorig jaar al populair. In 2017 zien we een verschuiving naar virtuele bokslessen. The Boxx Method (.com) is een goed voorbeeld hiervan: het is een online workout met boks series van 30minuten, welke je thuis kunt volgen. Doordat dit een High Intensive Intervall Training is, is het gegarandeerd een vet killer. Als je goed meedoet verbrand je circa 300-600 calorieën per klas, word je sterker en verbetert je coördinatie.

Floating yoga

Hierbij doe je je normale yoga flow, maar dan op een surf/sup board. Je traint je core door een aantal yoga stretches, pilates oefeningen en martial arts bewegingen, terwijl je balans probeert te houden op een surfboard. Dit kan zowel op hetwater als in de sportschool. Door het balanceren train je automatisch je balans en je core.

Trainen in de juiste hartslag zone

Als je al fan bent van de FItbit, dan is de heart-rate training ook wat voor jou. Tijdens deze training gaat het erom dat je de zone vindt waarin je lichaam het meeste vet verbrandt. Je hartslag wordt gemonitord en de instructeurs zorgen dat je in dejuiste zone traint door het gebruik van treadmills, roeimachines, de TRX en gewichten. Je verbrandt niet alleen veel calorieëntijdens de training, maar ook de afterburn is erg hoog door deze manier van trainen.

Hotpod stretching

Hotpod stretching is een yogales in een soort vervoerbare en opblaasbare cocoon, die op diverse locaties als pop-up kan verschijnen in kantoren of op festivals. Het is op dit moment voornamelijk in de UK populair, maar zal wellicht ook naar Nederland komen. Door de hitte ben je flexibeler en zul je meer zweten tijdens de les, waardoor je veel gif- en afvalstoffen kwijt zult raken.

Outdoor parcours

In 2017 gaan we steeds meer outdoor trainingen zien. Urban parcours en nature parcours waarbij je over dingen springt, op dingen klimt en dit afwisselt met sprints en bodyweight oefeningen, zijn erg populair. We zien steeds meer professionele urban en nature freerunners verschijnen, zoals katie McDonnel. Ook verschijnen er in parken en in de stad steeds meer outdoor gyms met een pull up bar en rekken waar je je workout uit kunt voeren. Hierdoor wordt fitness voor meer mensen toegankelijker en goedkoper!

Aerobics maakt haar terugkeer

We gaan steeds meer old-style aerobics lessen zien, gebaseerd op de Jane Fonda workouts van vroeger, inclusief de beenwarmers en funky muziek! Een combinatie van dans, bodyweight oefeningen en een cardio routine met stretching entoningsoefeningen zorgen dat je fit blijft op een leuke manier. Ook de oudbollige steplessen worden in een nieuw "funky”jasje gestoken, ondersteund door populaire muziek en leuke choreografie.

MindBody combinatie

In 2016 ging het vooral om het creëren van buikspieren zoals fitness coach Kayla Itsines, in 2017 gaat het meer om het hebben van aandacht voor body en mind. Workouts worden meer mindfull en er ligt meer een focus op de mentale voordelen van de training. Meer lessen focussen op de mind, waarbij ademtechnieken worden gebruikt voor meer focus en energie. We zien steeds meer combinaties van HIIT, yoga en pilates in 1 workout. In een uur of 90 minuten ga je van complete inspanning naar complete ontspanning. De lessen starten met HIIT training, gevolgd door pilates en yoga oefeningen en eindigen met een meditatie of yin yoga.

Transformatie pakketten

We gaan steeds meer transformatie pakketten zien, welke meerdere disciplines aanbieden zoals een combinatie van personal training, voedingsbegeleiding, mental coaching en slaaptherapie. 8 weken cursussen gericht op lifestyletransformatie beloven een fitte body en mind. Hierbij krijg je begeleiding van diverse gespecialiseerde coaches, die je ondersteunen in het aanleren van een nieuwe lifestyle.

Party workouts en lifestyle centra

We zijn steeds sneller verveeld en daar speelt de fitnessindustrie op in. We zien steeds leukere, afwisselendere trainingen, zoals 'Party on a bike', waarbij er letterlijk een feestje wordt gebouwd terwijl je een pittige spinning workout volgt. Met DJ,life muziek en disco lampen. Beleving staat centraal en workouts worden een feestje. Dit zien we ook terug in de meer opkomende dansworkouts. Ook worden boutiques, (healthy) restaurants en sportklassen steeds vaker gecombineerd. Zo kun je voor de training een nieuwe outfit scoren en na de training jezelf belonen met een heerlijke kop koffie of proteïne fluff (die ze in sommige sportscholen aanbieden).

Back to basic lessen

In deze lessen wordt 1 soort trainingsmateriaal gebruikt waar de hele training mee wordt gegeven. Denk aan TRX lessen waarmee je kracht, conditie en stretching combineert. Hetzelfde geldt voor kettlebell trainingen. Eenvoud is hierbij de sleutel en een tegenreactie op alle combinatie lessen. 

En wat gaan we eten in 2017?

Ghee boter

Kokosolie was de afgelopen jaren erg populair, nu het is het de beurt aan Ghee boter. Deze boter wordt oorspronkelijk veelgebruikt in traditionele Indiaanse gerechten. Ghee boter is geklaarde boter, vaak van grasgevoerde koeien. Geklaarde boter is roomboter waar de eiwitten en zouten uit de boter worden gehaald, waardoor het bij verhitting niet bruin of bitter wordt en hierdoor hoger kan worden verwarmd. Dit is een gezonder alternatief voor boter, omdat verbrande boter slecht is voor de gezondheid. Ook zien we diverse smaakvariaties; ghee met truffel, zout en knoflook, eigenlijk net zoals we bij de kokosolie zagen.

Nordic Food

Eetinspiratie uit de Scandinavische landen wordt zeer populair komend jaar. We gaan steeds meer traditionele superfoods eten uit Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Seizoenseten en Clean eating staan hierbij centraal. Alles groeit in de ruige, ongerepte natuur en is non-GMO, glutenvrij en lactosevrij. Het meeste eten is raw of bereid  door roken en fermentatie. Denk aan wilde zalm, gerookte vis, beetroot en geit. De traditionele ingrediënten worden gepresenteerd op een experimentele manier, zonder te veel van de natuurlijke smaak en de voedingsstoffen te verliezen.

SMART eating

We gaan steeds meer gebruik maken van kunstmatige intelligentie om een gezonde maaltijd samen te stellen. Zo levert de app VITL (vitl.com), na analyse een rapport over je vertering, energie, humeur, immuunsysteem en zelfs je anti-oxidant status en welke maaltijden voor jou geschikt zijn om deze te verbeteren. Hun plan bevat naast advies ook VITL vitamines, die maandelijks bij de post worden bezorgd en op jouw behoeftes worden afgestemd.

Lucuma als zoetstof

Lumuma wordt ook wel ''het goud van de Inca's" genoemd. Het wordt al een tijdje gebruikt in poedervorm, maar in 2017 gaan we het steeds meer zien. Dit poeder is rijk aan ijzer en zoet een gerecht zonder de bloedsuiker te laten pieken. Het schijnt tevens te werken tegen ontstekingen, in tegenstelling tot suiker en kunstmatige zoetstoffen.

Water van planten

De voorspelling is dat in 2017 net als in 2016 water van planten populair blijft. Het begon met kokos water, maple water, cactus water, aloë vera water en dit zal het komende jaar alleen maar uitbreiden met bijvoorbeeld artisjok water en cactuswater. De gezondheidsvoordelen van dit soort water zijn groot, ze zitten namelijk vol met anti-oxidanten, vitaminen en mineralen en zijn een betere optie dan gesuikerde fabrieksdrankjes.

Plant Power

In 2017 gaan planten ook wat eten betreft nog meer centraal staan. Groentes worden steeds meer als main dish bereid in restaurants in plaats van enkel als garnituren. Ook gaan we steeds meer unieke soorten groente zien, zoals broccoli blaadjes, brandnetels, Moringa (een soort groene bladgroente) en Daikon (een soort radijs).

Edelgist vlokken

Met de opkomst van Plant power en vegan food gaan we ook steeds meer kaasvervangers zien, zoals edelgist vlokken. Het is een natuurlijk gist en het smaakt een beetje naar Parmezaanse kaas met een bijzondere umami smaak. De edelgistvlokken zitten vol met vitamine B12, wat goed is voor je metabolisme. Je kunt het gebruiken over je soep, over je courgette pasta en zelfs over je boerenkool chips en popcorn.

Skinny Prosecco

Goed nieuws voor alle alcohol liefhebbers. In 2017 maken we kennis met Skinny Prosecco. Dit drankje is laag in calorieën,(67 kcal per glas) en heeft de helft minder suiker. Een goed alternatief voor een glas wijn of gewone prosecco!

De Poke trend zet door

In 2016 kwam deze trend langzaam op: de poke bowl. Het is een Hawaiaanse versie van sushi, geserveerd in een bowl.Een combinatie van stukjes seafood, met rijst, zeewier, komkommer en avocado. In 2017 gaan we dit in steeds meer restaurants terug zien.

Mocktails

Dit zijn cocktails zonder alcohol en met gezondere ingrediënten. Ze zien er net zo flashy uit als gewone cocktails, maar zijn stukken gezonder. Er wordt gebruikt gemaakt van gefermenteerde thee, groentesappen, hartige kruiden, azijn, kombucha in combi met non-alcoholische drankjes laag in suikers.

Zoete aardappel- en insectenmeel

Afgelopen jaren hebben we diverse soorten meel voorbij zien komen, van quinoa meel tot kastanjemeel en teffmeel. Dit jaar zien we steeds meer zoete aardappel meel en zelfs meel van insecten. Het is paleo-vriendelijk en allergeen vrij. Het smaakteen beetje zoet en kan gebruikt worden in gewone bakgerechten. Op dit moment is het voornamelijk online te bestellen.

 

Lees ook:

Waarom we obesitas moeten vermijden >>

Slapend afvallen...Is het niet geweldig? >>

Geen tijd voor een ontbijt! >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten