Loading

Blog

blog image

Bestaat er een opleiding tot personal trainer?

26 February, 2014 - 10:43

Ja, zo'n opleiding bestaat wel degelijk. Voor de duidelijkheid: het vak van personal trainer is een serieus beroep. Het is geen bezigheid voor 's avonds even tussendoor. Natuurlijk mag je het als een hobby beschouwen. Maar beschouw het dan in ieder geval als een serieuze hobby. Als personal trainer ben je namelijk medeverantwoordelijk voor de gezondheid van de sporters. Dat wil zeggen dat je veel, zo niet alles, moet weten over voedingspatronen, voedingsstoffen, bewegingsvormen, trainingsopbouw etc. De sporter legt zijn of haar lot deels in jouw handen. Het volgen van een gedegen opleiding tot personal trainer is dus een vereiste.

In je omgeving merk je ongetwijfeld dat steeds meer mensen bezig zijn met hun gezondheid. De ene volgt een dieet, de ander kijkt dagelijks een fitness-dvd'tje en weer een ander trimt dagelijks zijn of haar rondje. Gedurende de jaren is er een kentering ontstaan in het bewustwordingsproces van mensen. Men voelt zich lekker bij een gezonde maaltijd en een wekelijkse hoeveelheid beweging. Hierdoor is er een grotere vraag ontstaan naar personal trainers; een trainer die als contact- of vertrouwenspersoon de sporter bijstaat bij sporten en voedingspatronen.

Personal trainer - meer dan slechts wat oefeningen voordoen

Het volgen van een cursus tot personal trainer is mogelijk bij meerdere instanties. Op internet is er genoeg aanbod te vinden; ook opleidingen in verschillende gradaties. Realiseer je bij het maken van je keuze welke (deel)opleiding bij je past. Het vak van personal trainer behelst namelijk méér dan slechts enkele oefeningen voordoen. Ook het voorleggen van complete voedingspatronen, de controle erop en de verantwoordelijkheid hiervoor liggen in de handen van de personal trainer.

personal trainer opleiding

We gaan geheel willekeurig enkele facetten benoemen die aan bod kunnen komen tijdens de opleidingen. In de beginfase krijg je te maken met intakegesprekken, het bekijken van de lichamelijke mogelijkheden van de sporter (testen en meten) en het opstellen van een persoonlijk bewegingsplan. Naast het sportieve deel dien je ook je communicatieve en sociale vaardigheden af te stemmen op het individu. Elke sporter vraagt tenslotte om een eigen benadering.

Onderscheid je als personal trainer

Los van bovenstaande gangbare aspecten is het raadzaam om je als personal trainer te onderscheiden. Ook dat kan een onderdeel zijn van de opleiding tot personal trainer. Wat kan ik nog meer doen om mijn sporters een gewenst totaalpakket aan te bieden? Het vak van personal trainer stijgt in populariteit; het is dus noodzakelijk om je te blijven ontwikkelen. 

Geschreven door Peter Kanters, www.bloggerweb.nl

 

Lees ook:

 

Personal trainer, Hoe houd je je klanten tevreden? >>

Run jij jouw sportschool? Of ren je je rot? >>

Als personal trainer verhuizen naar een andere sportschool >>

 

 

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten