Loading

Blog

blog image

Personal trainers kunnen het niet alleen, de overheid moet ingrijpen

25 November, 2016 - 11:27

Meer dan de helft van de Nederlander heeft overgewicht, waarvan 1,7 miljoen lijdt aan obesitas. Dit zijn schokkende cijfer! De obesitas epidemie is een van de grootste bedreigingen van onze gezondheid. Het leidt onder andere tot suikerziekte, een te hoge bloeddruk, slaap-apneu, gewichtsslijtage en mentale problemen. Meer dan 4000 kankergevallen zijn jaarlijks te wijten aan obesitas en suikerziekte is een ware volksziekte geworden. De kans om eerder te sterven als je obesitas hebt is zeer groot. 

De toename van obesitas kan alleen worden verklaard door het individuele gedrag en de invloed van de omgeving op dit gedrag. We leven in een ongezonde voedselomgeving met een sterke toename van goedkoop voedsel met veel vet, suiker en calorieën. Met 40 kilo suiker consumptie per persoon per jaar staan wij op de derde plaats in de wereld. 

Hulp van de overheid

Alleen de gezondheidszorg, personal trainers en voedingsdeskundigen kunnen dit probleem niet oplossen. Er is hulp nodig van de overheid. Zij moeten hier een rol in spelen, zonder de mensen te 'betuttelen'. Vooral met hun hulp en inzet kan de noodzakelijke gedragsverandering tot stand komen. Politici en de overheid hebben zich al een te  lange tijd ten onrechte afzijdig gehouden van dit probleem. Ze kunnen de mensen geen gezonde leefstijl verplichten, maar hen wel beter informeren en motiveren tot beteren keuzes. De overheid en politiek moet ingrijpen en positieve gedragsverandering makkelijker maken. Hoe kunnen ze dat doen? 

De juiste informatieverstrekking 

In principe is elk individu zelf verantwoordelijk voor een gezonde levensstijl. Echter wordt het hen niet altijd makkelijk gemaakt. Door ontbrekende informatie over bijvoorbeeld het aantal calorieën in voedsel of drank, weten mensen vaak niet wat ze binnenkrijgen. De relatie tussen wat men dagelijks eet of drinkt en de gevolgen voor het gewicht op langere termijn is hen vaak onduidelijk. Zo onderschat 9 van de 10 mensen het aantal calorieën van ongezonde voeding met de helft of meer! Bovendien weten ze ook niet hoeveel calorieën ze dagelijks nodig hebben. Daar kan dus al een hoop verbeterd worden.

De overheid moet ons motiveren om betere keuzes te maken en een duw in de goede richting geven. Uit een onderzoek in New York  is gebleken dat wanneer het aantal calorieën op voedselproducten wordt vermeld, de keuze van 4 op de 5 consumenten beïnvloed wordt door deze informatie. In Engeland is een kleurcode rood-geel-groen ingevoerd om voedingsproducten te onderscheiden qua gehalte aan suikers, vet en zout. Dit werkt goed. Het moet de consumenten dus vooral makkelijk worden gemaakt. Geen ingewikkelde verwarrende logo’s, maar keep it Simple And Stupid. Duidelijk vermelden hoeveel kcal een portie bevat en ook de totale verpakking, aangezien we het vaak niet bij 1 portie houden. Het principe van stoplichten rood, oranje, groen, snappen we op allemaal. Laten we dit ook op voeding toepassen. 

Wil jij afvallen? Download dan nu ons gratis E-book met alle 25 supertips van onze beste personal trainers.

Download het E-book hier >>

  

Verbied manipulatie

We worden massaal gemanipuleerd door de voedingsindustrie. Onder andere door de reclames voor ongezond eten waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Slechts 2 % van alle reclame voor voeding gaat over gezonde voeding! In reclame voor fastfood, frisdrank en snoep worden vaak positieve emoties opgeroepen door bijvoorbeeld een associatie met sport, mooie mensen, gezelligheid etc. Net zoals bij alcohol zou er eigenlijk vermeld moeten worden 'Geniet, maar eet met mate. Bereken uw caloriebehoefte en eet dit alleen als het in uw caloriebehoefte past' of 'Overmatig gebruik van dit product kan schadelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid.' Maar uiteraard zal de fabrikant van het product dit niet vermelden bij de reclame, dit kan enkel de overheid opleggen. Net zoals zij doen bij sigaretten en alcohol. 
Daarnaast worden we ook misleid door de wetenschappelijke publicaties die betaald zijn door de suikerlobby en dus altijd in hun voordeel omschreven worden. We denken vaak dat bepaalde wetenschappelijke informatie objectief is, maar dit is niet altijd het geval. 

In een aantal landen zijn een vettaks en suikertaks ingevoerd, waaronder Hongarije, Mexico en Denemarken. Het is gebleken dat deze maatregel het koopgedrag van de belangrijkste doelgroepen beïnvloedt. Een prijsverhoging met 10 procent van suikerdrankjes vermindert de consumptie met 11,5 procent. Dit zouden we ook in Nederland in moeten voeren. Obesitas komt meer voor in sociaal economisch zwakke groepen, die gevoelig zijn voor een prijsverhoging. Ter compensatie zou de belasting op groente en fruit kunnen worden afgeschaft. Hierdoor wordt gezond eten goedkoper en aantrekkelijker. 

Stimuleer beweging en meer slaap

Een kwart van de Nederlanders brengt 8,5 uur van de dag of langer zittend door! We leiden steeds meer en meer een inactief bestaan. De helft van de Nederlanders is minder dan 4 keer per week lichamelijk actief. Daar zijn onze lichamen niet voor gemaakt, met alle gevolgen van dien. Ook heeft een derde van de Nederlanders structureel slaaptekort. Slaaptekort kan aankomen stimuleren. Onze omgeving is ingericht op minder bewegen en meer stilzitten. De steden zijn voornamelijk gericht op de auto en openbaar vervoer en minder op wandelen. Vooral in wijken met lagere inkomensgroepen zijn weinig parken en mogelijkheden voor recreatie.  

Mediacampagnes om meer te bewegen zijn effectief gebleken. Ook omgevingsfactoren kunnen worden aangepast. Denk aan het aanleggen van trappen, meer fietspaden, het ontmoedigen van autogebruik, het geven van belastingvoordelen aan bedrijven en instellingen die beweging van hun werknemers faciliteren etc. 

Vroeg geleerd is oud gedaan

Vooral bij kinderen valt veel verbetering te behalen. Driekwart van de Nederlandse kinderen kijkt 2 uur per dag of meer tv en 61 procent zit daarnaast 2 uur per dag of langer achter de computer. Slechts een kwart van de jongeren tussen de 12-16 jaar voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Tevens zijn kinderen erg beïnvloedbaar voor reclames van ongezonde voeding, vooral als er leuke plaatsjes en poppetjes bij komen kijken.

In een aantal landen is een verbod gekomen op voeding- en drankenreclame die gericht is op kinderen. Als die reclame pas na 21.00 uur mag worden uitgezonden, zien kinderen er 82 procent minder van.  In Nederland heeft de overheid recent 5,7 miljoen euro bestemd voor voedingsonderwijs op scholen. Een goed initiatief, als het niet gesponsord wordt door het voedingscentrum of de suikerlobby industrie. Eerlijke voedingsonderwijs op scholen zou verplicht moeten worden. Ook zou beweging meer gestimuleerd meoten worden. In Finland worden met meer bewegen, minder schooluren en geen huiswerk de beste schoolprestaties ter wereld geleverd. Wat kunnen we hiervan leren in Nederland?  

Conclusie

Obesitas is een doodsoorzaak waar we wel degelijk invloed op hebben. Het is daarom onbegrijpelijk dat in de programma's van de politieke partijen geen aandacht wordt besteed aan dit probleem. Gezondheid is niet het primaire belang van de voedingsindustrie, winst wel. Voornamelijk stevige overheidsmaatregelen kunnen de voedingsindustrie dwingen de goede stappen te nemen. 

Wij raden je aan om op dit moment vooral zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheid. Doe research op internet bij objectieve partijen en informeer jezelf. Hierdoor kun je bewustere en gezondere keuzes maken. Dit in combinatie met meer bewegen is al een stap in de goede richting. Kies eventueel voor hulp van een personal trainer of voedingscoach als je er zelf niet uitkomt. 

 

Bekijk hier alle personal trainer bij jou in de buurt >>

 

Lees ook:

Move your ass

Krachttraining voor vrouwen >>

De leukste sportactiviteiten voor buiten >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten