Loading

Blog

blog image

Waarom is #fastfood zo ongezond?

10 October, 2016 - 16:13

Iedereen heeft wel eens trek in een vette hap. Je hebt een lange dag gehad, je hebt de drang om iets vets te eten of geen tijd om een gezonde maaltijd te koken en een junkfoodmaaltijd is dan een snelle oplossing. Maar helaas geen gezonde!

Hoe erg is fastfood eigenlijk? Dat ligt er natuurlijk aan wat je onder fastfood verstaat.
Fastfood is een verzamelnaam voor eten wat op een snelle en efficiënte manier klaargemaakt kan worden, en daardoor relatief vrij goedkoop is. Fastfood wordt vaak geassocieerd met McDonald’s, pizza, chinees, shoarma, KFC en Burger King.

Door frituren is een product sneller gaar, daarom wordt het meeste fastfood gebakken in puur vet.
Dit voegt een hoop extra calorieën toe aan de kip of aardappels. In meeste sausjes die er bij de maaltijd worden geserveerd zitten vaak veel suikers.

Maar waarom is dit eten juist zo lekker?
Dit heeft vooral te maken met de juiste combinatie tussen vet en zoet en dit doet iets met de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat eten van suiker en vet dezelfde gebieden in de brein activeert als drugs. Daardoor komt dopamine vrij, waardoor je heel gelukkig gaat voelen.  (Tijdschrift Gezond eten, juli 2016)

Fastfood is over het algemeen ongezonde voeding met weinig voedingsstoffen, veel slechte vetten in combinatie met ongezonde transvetten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat fastfood eten kan leiden tot een grotere kans op ontstekingen, infecties, kanker, allergieën en auto-immuun ziekten. Dit komt omdat door dit ongezonde eten de darmbacteriën permanent ontwricht worden, en tegen het immuunsysteem in gaan werken, zegt hoofdonderzoeker dr. Ian Myles, (National Institute of Allergy and Infectious Diseases).

Junkfood

Calorieën

Frietje kapsalon

1800 kcal

Een grote pizza

1000 kcal

Big Tasty met bacon (McDonalds)

905 kcal

Dubbele whopper (Burger King)

900 kcal

Diepvriespizza

750 kcal

Dubbele quarterpounter met kaas (McDonalds)

740 kcal

Frietje met

590 kcal

Broodje shoarma (met knoflooksaus)

490 kcal

Frietje ketchup

485 kcal

Milkshake (medium)

417 kcal

Bron: leotien.nl

Zo nu en doen toegeven aan de behoefte om een lekkere vette hap te halen, kan geen kwaad. De kilo’s vliegen er niet aan van één avondje McDonalds. Het wordt wel een probleem wanneer je te vaak aan deze behoefte toegeeft.

Grijp jij snel naar fastfood en wil je graag tips om hier mee om te gaan? Vraag dan naar onze diëtiste!

 

Lees ook

Ontbijten met superfoods >>

Alles wat je altijd al wilde weten over eiwitten >>

Vijd snacks die wel gezond zijn! >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten