Loading

Blog

blog image

Waar je op moet letten bij het vinden van een sportschool om personal training te geven

01 September, 2016 - 13:44

Veel (beginnende) personal trainers kiezen ervoor om trainingen te geven bij een sportschool vanwege de voordelen die het biedt. Ten eerste heb je al het benodigde fitness materiaal ter beschikking, waardoor je zelf geen materialen aan hoeft te schaffen. Daarnaast kom je sneller in aanraking met potentiële klanten. Er lopen namelijk veel mensen rond die allemaal een sportdoel hebben. Door slim te verkopen kun je in een sportschool snel een hoop nieuwe klanten werven. Maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden wat betreft training geven in een sportschool? Hoeveel moet je betalen en waar moet je op letten? In dit artikel geven we antwoord op bovenstaande vragen, zodat je de juiste sportschool kunt kiezen die bij jouw doelen past. 

1. Kies een sportschool passend bij jouw klantenprofiel

Voordat je besluit om training te geven in een sportschool, is het belangrijk om te bepalen in wat voor sportschool je training wilt geven. Past het bij jouw klantenprofiel? Past de sportschool bij jou als trainer en jouw wensen? In een budget sportschool is het lastiger om aan klanten te komen dan in een luxere sportschool. In een luxe sportschool lopen namelijk meer mensen rond die geld over hebben voor personal training. Als je liever zakenlieden traint kun je beter een sportschool kiezen in de buurt van een werkgebied. Train je liever topsporters, dan past een gespecialiseerde sportstudio meer bij je. Onderzoek daarom eerst wat voor klanten er trainen bij de sportschool waar jij interesse in hebt.

2. Bespreek vooraf de (betalings)afspraken

Als je training wilt geven in een sportschool is het belangrijk om eerst te weten welke afspraken zij hanteren. Bij de meeste sportscholen moet je een bepaald bedrag afstaan per maand als een soort huur van de ruimte. Dit ligt meestal tussen de 200 à 500 euro, afhankelijk van de faciliteiten en doelgroep van de sportschool. Bij andere sportscholen moet je een deel van je inkomsten per sessie afstaan aan de sportschool. Vraag je bijvoorbeeld 50 euro per uur, dan moet je meestal circa 15 euro daarvan aan de sportschool afdragen.

Daarnaast is het goed om te weten of jouw klanten lid moeten worden van de sportschool waar je trainingen geeft. Als dat zo is kunnen de kosten voor de klant per maand flink oplopen. Neem dit punt dus mee in de zoektocht naar de ideale ruimte om training te geven.

3. Bepaald of je als personal trainer in loondienst wil werken of als ZZP'er

Alle bovenstaande betaalopties betekenen wel dat jij je bij de KVK moet registreren als ZZP’er en zelf je administratie etc. moet regelen. Wil je meer zekerheid en minder administratief gedoe, dan kun je bij sommige sportscholen ook in vast loondienst werken. Vaak verdien je dan wel aanzienlijk minder dan wanneer je als ZZP'er werkt.

4. Informeer je hoeveel belasting je moet betalen in de ruimte.

Als je als zelfstandige zonder personeel gaat werken (ZZP'er), geldt soms het btw tarief van 21% en soms van 6%. Als een sportschool of andere accommodatie jou als personal trainer inhuurt, betaal je 21%. Dit heeft ermee te maken of jij degene bent die de sport accommodatie ter beschikking stelt. Als je een ruimte huurt om je trainingen te geven, moet jij 6% BTW rekenen. Dit omdat jij degene bent die accommodatie ter beschikking stelt voor je klanten. De scheidingslijn hiertussen is erg vaag, vraag het daarom altijd na bij de sportschool en/of bij de belastingdienst. 

Wil je liever geen trainingen geven in een sportschool of ben je al langer personal trainer en heb je genoeg klanten? Dan is het ook een optie om bijvoorbeeld buiten of bij mensen thuis training te geven. Ook kun je een eigen kleine ruimte huren en deze ombouwen tot sportstudio. Het nadeel is echter dat je moet investeren in goed materiaal en dat je voldoende klanten moet hebben om elke maand de huur te betalen. Bovendien kun je als personal trainer in een sportschool veel leren van andere personal trainers en een groot netwerk opbouwen. Dit is voor zowel een beginnende als gevorderde trainer zeer waardevol.

Lees ook:

6% of 21% btw betalen als personal trainer >>

- 10 redenen waarom je als personal trainer klanten verliest >>

- 7 daagse spoedcursus succesvol ondernemen met Personal-trainer.nl >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten