Loading

Blog

blog image

9 simpele tips om een succesvolle personal trainer te worden en te blijven

04 August, 2016 - 13:01

Als personal trainer is het soms lastig om je business succesvol te maken en te behouden. De meeste trainers worstelen, zeker in het begin, met het vinden en behouden van klanten. Om je een eind op weg te helpen geven we in dit artikel 9 simpele tips om een succesvolle personal trainer te worden of te blijven.

1. Weet wat je klanten weten

Naast dat je zelf je kennis op peil moet houden, is het belangrijk om te weten welke kennis je klanten en omgeving tot zich nemen. Wanneer je cliënten nieuwe informatie ontdekken, zullen ze dit hoogst waarschijnlijk aan jou (de personal trainer) voorleggen om te vragen of het juist is. Als trainer is het daarom van belang om naast online artikelen ook offline publicaties (o.a. boeken) over nieuwe ontwikkelingen te lezen. Hierdoor blijf je op de hoogte van de nieuwste fitness- en voedingstrends, kun je een eigen visie hierover creëren en kom je professioneler en deskundiger over naar je klanten.

2. Blijf flexibel

Hiermee bedoelen we flexibiliteit naar je klanten, zonder je grenzen te verliezen. Personal training is een persoonlijke business waarbij je meestal een-op-een met mensen werkt. Hierdoor kunnen er situaties voorkomen die flexibiliteit van je vragen, zoals (te) late afzeggingen.
Het is belangrijk dat je klanten jouw regels kennen en zich hier zo veel mogelijk aan houden. Jij kunt dan zelf bepalen in hoeverre jij hier flexibel in bent. Als iemand bijvoorbeeld minder dan 24 uur van tevoren een afspraak afzegt omdat hij of zij ziek is en je kiest ervoor om geen rekening te sturen, laat dan wel weten dat dit een uitzondering op de regel is. Zeg iets in de trant van 'Je weet dat ik een 24-uur afzeg policy heb en in principe zou je dus moeten betalen voor deze sessie. Maar ik begrijp dat je ziek bent dus ik zal voor deze keer de afspraak niet doorberekenen.’ Door duidelijk en af en toe ook flexibel te zijn ben je meer ‘likeable’ voor je klanten, maar blijf je wel altijd binnen jouw grenzen.

3. Geef huiswerk mee

Om sneller resultaat te behalen geven veel personal trainers hun klanten "huiswerk' mee. Dit kan een kleine oefening zijn die ze zelf thuis kunnen uitvoeren, zoals het letten op de houding, een ademhalingsoefening, het oefenen van een bepaalde techniek etc. Ook het bijhouden van een dieetdagboek of trainingsdagboek kan een optie zijn. Door klanten opdrachten mee te geven buiten de sportschool om, zijn ze dagelijks bewuster bezig met hun doel en hun progressie en zullen ze zich meer committeren.

4. Investeer in kennis

Kennis maakt je zelfverzekerder en professioneler, investeer dus in een goede basiskennis met betrekking tot jouw branche. Ook nadat je al de nodige diploma's hebt gehaald is het van belang om te blijven groeien wat kennis betreft. Er komen steeds nieuwe opleidingen bij met nieuwe wetenschappelijke inzichten en skills die je nodig hebt om professioneel en bij de tijd te blijven. Ook kun je er voor kiezen om je kennis uit te breiden richting een ander vakgebied, waardoor je meerdere diensten aan kunt bieden in de health branche. Dit kan bijvoorbeeld een opleiding tot voedingsdeskundige of NLP coach zijn. Breid je kennis uit naar een vakgebied waarin jij naast personal training geïnteresseerd bent en mensen mee wil helpen. De investering zul je uiteindelijk terug verdienen.

5. Onthoud dat jij niet je cliënt bent

Maar een heel kleine percentage van je klanten denkt en leeft zoals jij dat doet. Ontwikkel daarom geen diensten die effectief zijn voor jou, maar maak programma’s die voor je cliënten werken. Sommige personal trainers trainen hun klanten nog zoals ze zelf trainen en luisteren niet goed genoeg naar hun klanten. Hierdoor zijn de programma's minder effectief voor die cliënt en kan het zelfs tot blessures leiden.

6. Zorg voor een stabiele klantenbasis

Om geld te kunnen verdienen is het belangrijk om een vaste cliënten basis op te bouwen en deze te behouden. Een grote afwisseling in losse klanten en een laag aantal vaste klanten, maakt het lastiger om een business te runnen. Klanten voor langere termijn aan je diensten verbinden kan zorgen voor meer stabiliteit en succes. Wees er wel bewust van dat je klanten nooit afhankelijk van je mag maken, dit kan een tegenovergesteld effect geven.

7. Bouw een klantenbestand

Zorg ervoor dat je een database bijhoudt met contactgegevens, informatie over huidige klanten en prospects. Deze prospects kunnen mensen zijn die een proefsessie bij jouw gevolgd hebben of die zich bijvoorbeeld via jouw website hebben aangemeld voor de nieuwsbrief. Je kunt deze klanten een direct-mail sturen met nieuwe informatie die mogelijk interessant voor hen kan zijn. Herhaling is vaak een kracht wat marketing betreft. Hoe vaker je jezelf zichtbaar maakt, hoe groter de kans is dat een prospect bij jou zal komen trainen in plaats van bij een andere trainer. Echter is overkill aan contact wel een dooddoener; maximaal een mail per week en minimaal een mail per maand is voldoende.

8. Beslis hoeveel je bereid bent te werken

Bepaal voor jezelf goed hoeveel uren je bereid bent om te besteden aan het geven van trainingen en al het (marketing en administratieve) werk erom heen. Niemand wil eindigen met een burn-out, dus een goede balans tussen werken en rusten is van belang. Bepaal hoeveel uren je per week wil werken, creëer een schema en houd je eraan. Niemand houdt het vol om lange tijd 60 uur per week te werken, dus wees realistisch en zoek naar een duurzame werk-privé balans

9. Wees je eigen advertentie

In elke situatie is er een mogelijkheid om jezelf als personal trainer te promoten: als je in openbare ruimtes bent kun je kleding dragen met je bedrijfslogo erop, of iets anders wat aangeeft wat je doet. Jezelf inzetten als 'wandelende billboard' is een goedkope manier om aan iedereen waarmee je in contact komt te laten weten dat je personal trainer bent.

Wat is jouw ultieme tip voor succes als personal trainer?

 

Lees ook:

Mishandeld meisje krijgt priveles zelfverdediging >>

Gratis zelfverdedingstraining voor kinderen die worden gepest. stop pesten!! >>

Ongebrande noten, de favoriete snack van personal trainers >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten