Loading

Blog

blog image

Waarom we obesitas moeten vermijden

16 February, 2014 - 09:47

Obesitas is niet prettig en het belemmert je in het dagelijks functioneren. Het is daarom belangrijk het stadium van obesitas voor te blijven. Dat kan op meerdere manieren. Je kunt je voedingspatroon aanpassen. Dat kan ook door de sportschool op te zoeken en daar elke week je oefeningen te doen. Er zijn genoeg redenen te bedenken om overgewicht tegen te gaan. Overgewicht is ongemakkelijk, zorgt voor schaamte en de almaar voortdurende drang naar voedsel kan op den duur irritant worden. Maar er is meer, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn meer belangrijke redenen om het niet zo ver te laten komen. 

Obesitas - de lichamelijke problemen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat mensen die lijden aan overgewicht veel eerder last hebben van chronische aandoeningen. Suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en logischerwijs ook gewrichtsslijtage komen bij zwaargewichten vaker voor dan bij mensen die op hun normale gewicht zitten. Als we alleen al de suikerziekte eruit lichten, wordt ons duidelijk dat mensen met obesitas hierop negen keer zo veel kans hebben dan een ander. In het geval van hoge bloeddruk is dat vier keer zo vaak; bij hart- en vaatziekten en gewrichtsslijtage is dat drie keer zo vaak. Puur lichamelijk gezien levert obesitas behoorlijk wat extra problemen op. 

Obesitas - de mentale problemen

Van een totaal andere orde zijn de mentale problemen. Deze geestelijke ongemakken worden echter niet waargenomen bij degenen die lijden aan obesitas. Terwijl het zou kunnen zijn, dat juist het mentale aspect nog zwaarder weegt (passende woordkeuze) dan de lichamelijke ongemakken. Dit leed wordt wellicht onderschat, maar mentale problemen vallen zonder enige twijfel onder de noemer chronische aandoeningen. Lichamelijk en geestelijke gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. 

Uit eerder genoemd onderzoek blijkt ook dat angst, depressies en andere vormen van een minder goede mentale gezondheid hoger scoren wanneer obesitas een rol speelt. Vanzelfsprekend zijn er ook andere aspecten die de uitslagen van betreffend onderzoek bepalen. Gebleken is ook dat mensen op leeftijd logischerwijs slechter scoren. De kans op overgewicht in een hogere leeftijdsklasse is nu eenmaal groter. De uiteindelijke conclusie van het CBS - vier op de tien mensen lijden aan overgewicht - mag echter wel als alarmerend worden gezien.

De beste afslankproducten

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten