Loading

Blog

blog image

Personal trainers opgelet! 5 signalen die mogelijk duiden op een eetstoornis bij je cliënt.

19 July, 2016 - 11:14

Tegenwoordig ligt de scheidingslijn tussen 'obsessief met sporten en eten bezig zijn’ en 'gezond met sporten en eten bezig zijn’ vrij dicht bij elkaar. Het is de laatste jaren namelijk steeds normaler geworden om goed op je eten te letten en bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Het vermijden van gluten, suiker, zuivel etc. wordt makkelijker geaccepteerd. Hierdoor is het ook steeds makkelijker om een obsessieve, ongezonde relatie met voeding en sporten te verbergen. Als trainer is het dan ook lastiger om in te schatten of je cliënt een eetstoornis heeft. Het is erg lastig om te onderscheiden of je cliënt gewoon toegewijd is, of echt met een medisch probleem kampt. Afvallen kan namelijk ook een gunstig gevolg zijn van het fitnessprogramma.

Een eetstoornis is extreem ongezond voor het lijf en gaat vaak gepaard met psychologische oorzaken, zoals weinig zelfvertrouwen, zelfhaat, perfectionisme of andere dieperliggende problemen. Als je niet tijdig inziet dat je cliënt een probleem heeft, kun je hem of haar juist verder in een negatief spiraal duwen door goedbedoelde motivatie te gebruiken zoals 'de zomer komt eraan, je wilt er toch goed uit zien in bikini?' Mocht je als personal trainer de signalen wel herkennen, dan is het niet de bedoeling om in dit soort 'rode vlag' situaties de psycholoog uit te hangen. Een cliënt met een eetprobleem moet begeleiding krijgen van iemand die hier voor opgeleid is. Het enige wat jij als trainer kunt doen is de signalen herkennen, een veilige omgeving creëren, het voorzichtig bespreekbaar maken met de cliënt en hem of haar vervolgens door verwijzen naar een specialist. Het is onverstandig om iemand te trainen die een eetstoornis heeft. Wilt de cliënt geen hulp? Dan is het verstandiger om te stoppen met de trainingen.

Om je cliënt optimaal te kunnen helpen en door te kunnen sturen, is het belangrijk om de vijf signalen te herkennen die kunnen duiden op een mogelijk eetprobleem. Let op: niet in elk geval gaat het om een eetprobleem. Maak het bespreekbaar met je cliënt en controleer of je vermoeden klopt.

1. Taalgebruik

Let op taalgebruik wat gebaseerd is op angst. De motivatie van de cliënt om te bewegen of ‘gezond’ te eten wordt geleid door een angst om dik te worden, waardoor beweging gebruikt wordt als een straf. Onderstaande zinnen, of lijkende zinnen, kunnen een indicatie geven dat er een motivatie vanuit angst bestaat.
1. "Ik voel me zo dik en walgelijk (anorexia)
2. “Waarom kan ik niet gewoon normaal eten zoals iedereen?” (Binge eating disorder)
3. “Met welk dieet verlies ik het snelst het meeste vet?” (anorexia/boulimia)
4. “Ik wil er net zo slank uit zien als ...” (anorexia, verkeerd lichaamsbeeld)
5. “Ik heb het gevoel dat ik constant in strijd ben met voeding, het is als een drugs voor me.”(binge eating disorder)
6. “Ik moet vrijdag op mijn streefgewicht zitten, ik ga gewoon een week niet eten.” (anorexia)
7. “Wat kan ik nog meer doen thuis? Ik heb het gevoel dat dit nog niet genoeg is.” (anorexia/ boulimia)

2. Kleding & lichamelijke klachten

Veel mensen die met anorexia kampen, dragen (ook in de sportschool) vaak wijde kleding of kleding met meerdere lagen om hun lichaam te verhullen en eventuele gewichtsverandering te verbergen. Als er op lange termijn te weinig wordt gegeten kan een cliënt ook lichamelijke klachten krijgen ten gevolge van ondergewicht, zoals koude handen, voeten en neus, een bleke huid, vermoeidheid, duizeligheid, flauwvallen, slapeloosheid, pijn bij liggen of zitten, haaruitval, onregelmatige of uitblijvende menstruatie etc. Bij boulimia kan het gewicht juist stabiel zijn omdat men kampt met eetbuien vervolgd door periodes van vasten. Bij Binge eating disorder wordt er juist extreem veel gegeten in korte periode, hierdoor kan een cliënt kampen met overgewicht.

3. Obsessief gedrag

Luister goed wanneer je klanten praten over hoeveel ze bewegen en let hierbij op hun tone of voice. Wanneer een cliënt gezond gepassioneerd is over fitness en de persoonlijke fitness doelen wil halen, zullen ze meestal geen zinnen gebruiken zoals 'ik MOET deze week 6 keer naar de sportschool". In plaats daarvan zal het meer klinken als een positieve keus, iets wat ze graag willen. Klanten met een mogelijk eetprobleem, zien sporten vaak als een verplichting die ze zichzelf opleggen. Het bewegen komt voort uit een bepaalde angst, of een straf die ze zichzelf opleggen. Ze zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk te bewegen en vinden het vaak nog niet goed genoeg.

4. Relatie met eten

De relatie met voeding kan een indicatie geven of een cliënt mogelijk leidt aan een eetprobleem. Let extra op als een cliënt continue obsessief bezig is met calorierestrictie. Mensen met een eetstoornis houden meestal obsessief bij hoeveel calorieën ze eten en hoeveel ze verbranden. Ze micro analyseren elk (beweeg en eet)moment door de dag en zullen er alles aan doen om hun calorie-inname laag te houden.
Iemand die een gezonde relatie met voeding heeft, zal zijn of haar haar eetgedrag meer baseren rondom zijn of haar gezondheid en hongergevoel. "Heb ik nu honger?” en "Geeft dit eten mij de brandstof die ik nodig heb om te kunnen doen wat ik wil doen?". De acties zijn gebaseerd op hoe hun lichaam voelt, niet op wat ze moeten van hun hoofd. Bij mensen met een eetstoornis wordt er juist nauwelijks naar de behoefte van het lijf geluisterd. Honger en moeheid wordt vaak genegeerd. Er worden strenge gedragsregels gehanteerd rondom eten om nog meer gewicht te verliezen. Let dus goed op obsessief gedrag en strenge regels waar de cliënt zich  aan MOET houden, ondanks honger, lichamelijke moeheid of overige klachten.

5. De weegschaal

Praat de cliënt constant over zijn of haar gewicht en of ze zijn aangekomen of afgevallen? Let dan extra op hun gedrag als ze in de sportschool arriveren en weer weg gaan. Wanner ze continue op de weegschaal gaan staan en extreem veel waarde hechten aan het nummertje op de weegschaal, dan kan dit een waarschuwingssignaal zijn.
Mensen die worstelen met eetstoornissen zijn meestal grote perfectionisten, wat betekent dat ze meestal niet tevreden zijn met het nummer op de weegschaal. Als ze iets zijn aangekomen kunnen ze nog striktere regels voor zichzelf hanteren en kan hun hele humeur omslaan.Uiteraard zijn er nog meer signalen van eetstoornissen.

Vermoed jij dat een klant een eetstoornis heeft? Kijk dan hier en hier voor meer informatie en schakel professionele hulp in.

 

Lees ook:

80 fouten die je niet moet maken als personal trainer >>

Hoe maak je als personal trainer optimaal gebruik van social media? >>

Hoe kies je de personal trainer die bij je past? >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten