Loading

Blog

blog image

Maag- en darmklachten tijdens jou workout?!

15 March, 2016 - 15:00

In Nederland heeft 1 op de 4 mensen wel eens last van maag- en darmklachten. Klachten die kunnen voorkomen zijn onder andere: pijn in de bovenbuik, opboeren, last van misselijkheid, een opgeblazen gevoel en in sommige gevallen braken. Tijdens het sporten horen we geregeld maag- en darmklachten voorbij komen. Naar schatting heeft ongeveer 30 tot 50 procent van de sporters, hier wel eens last van.

Wat te doen om deze klachten te voorkomen?

Maak je gebruik van aspirine en/of ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen wees alert! Deze medicatie kan bij veel gebruik het maagslijmvlies beschadigen. (Maag Lever Darm Stichting, 2016)

Van een aantal voedingsproducten is het bekend dat ze maagklachten kunnen veroorzaken of zelfs verergeren. Per persoon verschilt het echter, waar mensen klachten van kunnen krijgen. Van alcohol, pepermunt, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel is het bekend dat deze klachten kunnen ontstaan.

Bij het vermijden van producten is het belangrijk dat er word gekeken, dat er geen tekorten ontstaan. Hierdoor kunnen de klachten juist verergeren.

Voeding- en leefstijl adviezen bij maagklachten

Creëer een gezond voedingspatroon en pas de keuze van voedingsmiddelen eventueel (tijdelijk) aan de klachten aan.

  1. Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk;
  2. Zorg voor regelmaat en neem de tijd om te eten;
  3. Vermijd grote en/of vette maaltijden;
  4. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen;
  5. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en te zorgen voor voldoende ontspanning;
  6. Beweeg dagelijks.

Een gezond voedingspatroon bestaat uit basisvoedingsmiddelen zoals groente, fruit, granen, olie, zuivel en vlees of vis. Door voldoende basisvoedingsmiddelen te eten en te variëren, krijgt het lichaam voldoende essentiële voedingsstoffen binnen.

Voorkom maagklachten tijdens het sporten

Eet ongeveer twee uur voor het sporten geen grote maaltijd meer. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maagdarmkanaal. Als er tegelijk wordt gesport, vragen de spieren ook om zuurstof en bloed. Processen komen met elkaar in de knoop, waardoor maagklachten kunnen ontstaan.

Last van maagklachten en wil je hier advies over?
Neem dan contact op met onze diëtiste Dominique www.personaltrainingbeyou.nl of dietiste@workoutcentre.nl

 

Lees ook:

Ik heb hard gewerkt, stevig gesport: Ik verdien iets lekkers. >>

Is Nederland nog gezond in 2030.. >>

Rijker en gezonder? >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten