Loading

Blog

blog image

Het Voedingscentrum als basis voor een gezond eetpatroon. Of ligt het anders?

04 February, 2014 - 15:22

Het Voedingscentrum als basis voor een gezond eetpatroon. Of ligt het anders?

De stap is genomen. Nu nog het vervolg. Wat is het heerlijk om definitief te kiezen voor een gezond eetpatroon. ""Maar hoe begin ik? Ik wil wel graag een basis hebben die mij een eind op weg helpt."" Op het internet zijn genoeg sites te vinden die je helpen met het zetten van de eerste stappen. Het is belangrijk dat je je in die beginfase prettig en vertrouwd voelt met de werkwijze. De website van het Voedingscentrum is een van die sites die je een prima houvast biedt.

Het meest bekende aspect van deze site - dat geldt overigens voor meerdere voedingssites - is De Schijf van Vijf. Dit hulpmiddel laat je onder meer zien dat je gevarieerd moet eten, niet teveel moet eten, je elke dag minimaal een half uur moet bewegen en welke ingrediënten gezond zijn voor je lichaam. Kortom, het Voedingscentrum geeft u in alle eerlijkheid - dat staat zo letterlijk op de site - een aardig duwtje in de rug om gezond te eten en af te vallen. Toch zijn er twijfels bij die genoemde eerlijkheid. En we zijn niet de eersten die hierbij de nodige vraagtekens zet. We duiken er eens dieper in.

In eerste instantie blijkt dat de organisatie wordt gesponsord door bedrijven die eigenlijk niet passen in de visie van het Voedingscentrum. Dit centrum beweert namelijk onafhankelijk te zijn. Maar als je kijkt naar de partijen die betrokken zijn bij diverse onderzoeken en studies, lijkt het tegendeel het geval te zijn. Men heeft in ieder geval de schijn tegen. Want waarom heeft een onafhankelijk onderzoeksleider van het Voedingscentrum ook nog een andere commerciële baan in dezelfde branche? Dat wringt toch enigszins. En waarom zijn de sponsoren van het Voedingscentrum tevens werkzaam als producent van ongezonde voeding zoals knakworstjes en chips. Tja, dan heb je wat uit te leggen.

Ondanks de twijfels willen wij de site van het Voedingscentrum op geen enkele wijze veroordelen. Dat is onze taak niet en we hebben daar ook geen enkele belang bij. Maar dat wil niet zeggen dat we niet kritisch mogen zijn. Wat in onze branche gebeurt, mogen we best nauwlettend in de gaten houden. Dus vorm vooral uw eigen mening, wij dwingen u tot niets. Echter, het is wel verstandig om zaken niet klakkeloos over te nemen. Een kritische blik is tenslotte niet verboden.

Geschreven door Peter Kanters, www.bloggerweb.nl

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten