Loading

Blog

blog image

Opleiding tot personal trainer

14 February, 2016 - 12:06

Personal trainer worden? Vijf opleidingen op een rij.

Het beroep als personal trainer wordt steeds populairder en dat is te merken. De opleidingen tot trainer schieten als paddenstoelen uit de grond. Door het grote aanbod kan het wellicht lastig zijn om een geschikte opleiding te kiezen. Elke opleiding heeft namelijk een eigen signatuur, een eigen focus of lesmethode. Bij het kiezen van een geschikte cursus is het belangrijk om duidelijk te weten wat jij wil bereiken, welke kant jij op wil en welke methode bij jou past.

Echter, voordat je personal trainer kunt worden wordt vaak een basis kennis gevraagd m.b.t. fitness. De meeste personal trainers starten daarom met een opleiding zoals Fitvak A, waarin je o.a. de basis anatomie, inspanningsfysiologie en trainingleer behandelt. Met dit diploma ben je een erkend fitness instructeur en kun je je verder oriënteren op een specialistische vervolg stap op het gebied van personal training. Een goede vervolg opleiding kiezen is de basis om aan de slag te gaan als personal trainer en een manier om je te onderscheiden. Om je een eindje op weg te helpen hebben we in dit artikel vijf opleidingen voor je op een rij gezet.

 

NASM (NATIONAL ACADEMY OF SPORTS MEDICINE) 

opleiding NASM

NASM is een van de meest wereldwijd erkende opleidingen. Als je de opleiding goed heb afgerond, kun je je registreren bij EREPS (European Register of Exercise Professionals). Een registratie in het EREPS register staat garant voor kwaliteit en professionaliteit en opent vele deuren in de (internationale) fitness branche. Dus als je ambities hebt om ook in het buitenland training te geven, is dit wellicht een opleiding voor jou.

Wat leer je bij deze pt opleiding?

Je leert op een juiste manier te testen en te meten om individuele programma’s samen te stellen. Hierdoor kun je een systematisch en op maat gemaakte aanpak creëren voor elk individu, volgens het OPT model (Optimale Prestatie Training). Het model is ontwikkeld door NASM en is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijnen en principes uit de bewegingsleer. Elke fase binnen het (OPT) model is zo opgebouwd dat het iedere cliënt voorziet van een systematische opbouw waarmee vooruitgang geboekt kan worden ten aanzien van elk persoonlijk doel. Tevens houdt het model rekening met de specifieke, persoonlijke behoefte. Kennis over diverse trainingsvormen komen aan bod: flexibiliteitstraining, cardiorespiratoire training, core training, balanstraining, reactie training, snelheid en beweeglijkheid en krachttraining.

 

Wat kost deze personal trainer cursus?

 • 3 theorie examens en 1 praktijk examen
 • Om deel te nemen aan deze opleiding dien je in het bezit te zijn van een diploma waaruit blijkt dat je basis kennis anatomie en trainingsleer beheerst. 
 • Kosten: tussen 1650 - en 2000 euro.

 

AALO OPLEIDINGEN

alo opleiding personal trainer

AALO is marktleider in opleidingen in de Nederlandse en Belgische fitnessbranche. Ze geven aan dat dit diploma goed staat aanschreven op de arbeidsmarkt. De personal trainer opleiding wordt gegeven door een AALO Master Trainer met als achtergrond topsport, personal trainer en ondernemer. Ook worden diverse onderdelen ingevuld in de vorm van workshops die door gastdocenten worden gegeven, zoals een sportdiëtist, businessadviseur en sportcoach.

Wat leer je tijdens deze personal trainer cursus? 

Tijdens deze opleiding wordt er aandacht besteed aan vier disciplines: trainingsleer, voeding, mentaal en business. Tijdens het onderdeel trainingsleer leer je o.a. over testen en meten, doelstelling, foam rolling, reactie, trainingsmethodieken en BBB (bewegen/belasten/beproeven). In het onderdeel voeding leer je de basiskennis op het gebied van voeding, gebaseerd op de onderdelen uit de AALO-opleiding Gewichsconsulent en sportvoeding. 

Het mentale gedeelte belicht onder andere de vlakken lifestyle, gedrag, sociaal en sportpsychologie. Last but not least: het business onderdeel. Hier leer je de basis van het werken als ZZP’er, maar ook hoe je kunt ondernemen binnen fitness centra of als PT’er in loondienst.

Wat kost dit PT opleidingspakket?

 • Ze raden aan om eerst de AALO- opleiding fitness trainer level 1 t/m 3 te doorlopen, zodat je alle basis kennis over anatomie, fysiologie en trainingsleer beheerst. 
 • Na het behalen van je AALO personal trainer opleiding (level 4) ontvang je een branche-erkend diploma en kun je doorstuderen binnen o.a. de AALO academie. 
 • Kosten rond de 1000 euro.
 • 6 opleidingsdagen en 2 examendagen. (HBO-niveau)

 

OVERLOAD WORLDWIDE

overload opleiding personal trainer

Overload Worldwide geeft aan hard op weg te zijn om de kwaliteitsstandaard te worden in de wereld van fysieke trainingen. Ze stellen dat de kennis en fysieke toestand van de gemiddelde personal-en fitnesstrainer veel te wensen overlaat. Mede daarom hebben zijn het Overload  Certification Program gestart. Het trainingstraject bestaat uit een groot aantal deel-opleidingen, waaronder T.O.P. trainer level, A, B, en C. Deze opleidingen onderscheiden je in de wereld van fysieke trainingen. Ze geven aan dat wanneer je de volledige T.O.P. opleiding afgerond hebt, je deel uit maakt van een zeer select groepje ""Elite"" trainers op het gebied van fysieke training. 

Wat leer je tijdens deze cursus?

 • Bij TOP A leer je om een compleet en optimaal persoonlijk trainingsprogramma voor je cliënten samen te stellen. Onderwerpen zoals ""Curve van Viidik, tempo, kracht-uithoudingsvermogen, exclusieve body building methoden, krachttoename, periodisering, spiervezel typering, effecten van krachttraining etc. komen aan bod. 
 • De top B module gaat dieper in op de diverse specifieke trainings- methoden en methoden van intensivering. Ook onderwerpen als functional training, power, acceleratie, decelleratie, snelkracht, explosiefkracht en hormoontrainingen komen hier uitvoerig aan bod. Je moet de technieken uit level A module zelf eerst voldoende getraind hebben voordat je aan TOP B kan beginnen, omdat je intensieve praktijksessies moet ondergaan. 
 • Tijdens de top C module worden alle onderdelen uit het totale ‘Overload Certification Program’ samengevoegd en verder uitgediept. De T.O.P. Trainer Level C module is het vervolg op Level A & B, maar kan pas worden gevolgd nadat ook de opleidingen Mylogenics™ en Personal Hormonal Profiling™ volledig en succesvol zijn afgerond.

 

Wat kost dit personal trainer pakket?

 • Er zijn slechts enkele trainers in Nederland die top C behaald hebben, waardoor het een zeer onderscheidende opleiding is.
 • Enige voorkennis op het gebied van voeding, fysiologie en training is van belang voor het goed kunnen volgen van deze opleiding. 
 • Opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk en een vrij zwaar en streng praktijk examen. 
 • Top C is intensief en lastig om te behalen, aangezien het veel uren studeren en een sterk fysiek vraagt. 

 

CHIVO OPLEIDING

CHIVO biedt de opleiding Personal Trainer Pro & Lifestylcoach. Deze opleiding is voor zowel beginnende als gevorderde trainers geschikt. Beginners krijgen meteen een stevig fundament, als ervaren trainer krijg je nieuwe inzichten. Praktisch gezien leer je tijdens deze opleiding een flexibel en krachtig trainingsraamwerk op te stellen op het gebied van training, voeding en mindset.

CHIVO opleidingen biedt technieken die stevig gefundeerd zijn in de wetenschap en zich bewezen hebben in de praktijk. Ze je leren om op unieke wijze invulling te geven aan de ‘P’ van personal trainen. In hun visie bestaat er niet zoiets als een goede oefening of een goed voedingsmiddel. Elke cliënt is namelijk anders, elk doel is anders en het is pas goed als je die twee effectief kunt verenigen. CHIVO heeft tevens ruim aandacht voor de mentale aspecten van het trainingstraject. Zij geloven namelijk dat een perfect trainingstraject of voedingsadvies alleen alleen maar waardevol is als de cliënt het ook daadwerkelijk kan volhouden.

Wat leer je tijdens deze opleiding?

De opleiding bestaat uit de modules Functioneel trainen, Functioneel coachen, Functioneel voeden en de afsluitende module ""De wereld"". Er wordt gewerkt aan o.a. de competenties Strength & conditioning, waarin je het atletisch vermogen van de cliënt leert ontwikkelen om hem op basis van zijn bouw en sterke eigenschappen naar het doel te brengen. In de module Nutrition leer je een op maat gemaakt voedingsadvies te geven om af te slanken, aan te komen of gezonder, sterker en explosiever te worden. Daarnaast is er veel aandacht voor mindset: er wordt uitgebreid aandacht besteed aan gedrag en verandering. 

 

Wat kost dit pt opleidingspakket bij Chivo?

 • Om deze opleiding te volgen heb je geen vooropleiding of fitness achtergrond nodig.
 • Kosten liggen tussen €3.549,00–€3.609,00
 • De opleiding bestaat uit 20 contactdagen en heeft een studiebelasting van 10-15 uur per week bovenop de 5 netto contacturen

 

START2MOVE

opleiding start2move

Een andere specialist in opleidingen op het gebeid van Fitness, Health & Sport is Start2Move. Zij zijn het grootste en snelst groeiende Fit!vak erkende opleidingscentrum van Nederland. Naast opleidingen tot o.a. Fitnesstrainer A en B, bieden ze drie opleidingen waarmee je personal trainer kunt worden: Personal trainer Basis, Basis Plus en Pro. 

Wat leer je tijdens deze opleidingen?

De Personal Trainer Basis opleiding is geschikt voor de beginnende Personal Trainer. Hier zit de Europees erkende opleiding Fit!vak Fitnesstrainer A in verwerkt, waarmee je basis kennis en vaardigheden opdoet om aan de slag te gaan als fitnessinstructeur. Daarna volg je de twee daagse cursus Personal trainer Business en kun je aan de slag als Personal trainer.  

Wil je trainingen geven aan mensen met specifiekere doelen, zoals gevorderde sporters en mensen met specifieke klachten? Dan kun je de opleiding Personal trainer Basis Plus volgen. Hier zit ook Fit!vak opleiding Fitnesstrainer B in verwerkt. De Pro opleiding van Start2Move is het meest uitgebreide pakket en besteedt ook aandacht aan Sport en Voeding. Met het Pro pakket weet je zeker dat je een uitgebreide basis heb neergezet om diverse doelgroepen te kunnen begeleiden. (Fit!vak Fitnesstrainer A, B, Personal Trainer Business & Sport & Voeding.)

 

Wat kost een opleiding bij start2move?

- In de cursus zit het Europees erkende Fit!vak diploma verwerkt (A of B). 

- Er is geen specifieke vooropleiding of voorkennis vereist. 

- Kosten variërend vanaf 1750,- euro tot 3300,- euro, afhankelijk van het pakket. 

Bekijk hier de website van Start2move »

De praktijk opleiding en motivatie is goud waard

Zonder een basis opleiding zoals Fitvak A betekent het niet dat je geen personal trainer kunt worden; aan enkel theorie heb je tenslotte niks. Praktijk kennis en motivatie is namelijk goud waard. Veel mensen leren gaandeweg hun eigen trainingstraject en bestuderen zelf kennis over het menselijk lichaam en training. Ervaring op doen in de praktijk is daarom erg belangrijk. Het meelopen in een personal training studio is een ideale start, je kunt wat je geleerd hebt dan direct in praktijk brengen, leren van ervaren trainers en ontdekken of het werken als personal trainer echt wat voor je is. 

Geen tijd om een opleiding te doen? Schrijf je dan in voor de jaarlijkse bijscholingsdag van Personal-trainer.nl
Klik hier voor meer info

Welke van de bovenstaande opleidingen vinden jullie het beste? Breng hieronder je stem uit!
Wil je weten wat de uitslag is? Hou deze blog in de gaten. Wij brengen de uitslag op deze pagina naar buiten.
 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten