Loading

Blog

blog image

interview met Personal trainer: Marike de Jong

26 January, 2016 - 16:12

Elke maand zetten wij een personal trainer van onze website in het zonnetje. Deze maand is dit personal trainer Marike de Jong. Marike geeft trainingen in Gouda, Leiden en 's-Gravenhage. Wij stelden haar 10 vragen over haar leventje als personal trainer.

Hoe lang ben je al werkzaam als personal trainer?

Ik ben inmiddels 3 jaar werkzaam als personal trainer. Ik ben hiermee begonnen in India, Bangalore. Ik werkte een halfjaar bij Golds Gym om groepslessen op te zetten en het team hierin te begeleiden, als aanvulling ben ik begonnen met Personal Training. Ongeveer 60% van de leden in de sportschool kreeg Personal Training, heel bijzonder toen!

Waarom heb je gekozen voor een carrière als personal trainer?

Ik ben afgestudeerd als fysiotherapeute, maar miste hier de extra tijd en ruimte om een patient goed te begeleiden. Ook vind ik  voeding, coaching en gedragsverandering erg interessant en weet ik dat ik mijn patiënten hierdoor veel beter zou kunnen helpen. Helaas is hier in de praktijk geen tijd en ruimte voor. Die gaat namelijk op aan administratie en de verplichte zaken voor de zorgverzekering. Ook zit je vaak gekoppeld aan het aantal behandelingen die de patiënt vergoed krijgt. 

Wanneer iemand naar jou toekomt voor personal training, weet je dat de persoon veel meer voor je gaat en wil doen, vanwege het kostenplaatje en ook wel de stap die gezet wordt om naar jou toe te komen. 

Voor beide kanten werkt dit prettig en raak je allebei zeer gemotiveerd.

Waarom is personal trainer zijn zo’n leuk vak? 

Vanwege het resultaat!

Dit is altijd gelukt. Natuurlijk gaat het bij het ene individu sneller dan bij de ander, maar iedereen zet stappen in zijn/haar leven.

En om te zien wanneer dit lukt en wat voor effect dit geeft, geweldig!

Marike de jong personal coach

Waar ben je in gespecialiseerd?

Ik ben gespecialiseerd in bewegen, blessures en revalidatie en alles wat verder met gezondheid te maken heeft. Door mijn achtergrond als fysiotherapeut en docent lichamelijke opvoeding beschik ik over veel kennis van het lichaam en van diverse sporten.

Doordat ik ook nog een aantal uur als fysiotherapeute werk blijf ik op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de fysiotherapie.

Wat is je doelgroep

Mijn doelgroep is heel divers, ongeacht je leeftijd, iedereen kan te maken hebben met gezondheidsklachten of blessures, jong en oud!

Ook begeleid ik niet alleen maar mensen met gezondheidsklachten. Ik heb ook een groep die bezig is met afvallen of weer aan het ontdekken is hoe leuk bewegen kan zijn, juist dat diverse vind ik heel erg leuk.

Waarmee onderscheid je je als personal trainer?

Ik onderscheid me door mijn goede basis en achtergrond. Ik heb 2 HBO diploma's in mijn bezit en heb de Post- HBO Personal Training opleiding van Chivo gedaan, wat ik zelf als de beste opleiding ervaar! 

Daarnaast onderscheid ik me als trainer om niet op 1 plek te werken en niet perse sportschool gerelateerd. Ik kom bij mensen thuis of train buiten, het kan bij mij thuis in Valkenburg, of bij een sportschool.

Hoe verloopt een personal trainingssessie

Ik begin altijd met een evaluatie, die gaat over de dagen na de sessie. Wat ging er goed, wat ging lastig, werkt dit voor de cliënt?

We bespreken wat we vandaag gaan doen en dan is het tijd voor een stukje training. Komt de cliënt voor behandeling van blessures of revalidatie, dan wordt er hier op gefocust. Dan is er ruimte in het uur om de cliënt te behandelen, te tapen. Wanneer het belangrijkste doel afvallen is, besteden we een deel tijd aan voeding.

We sluiten af met een opnieuw een evaluatie, bespreken evt. het huiswerk en maken een nieuwe afspraak. Soms is er nog wat tijd voor een extra kopje koffie of thee.

Wat veel mensen vergeten, is dat training niet het belangrijkste is van personal training. Hier ligt ook niet de grootste focus op. Het gaat er meer om hoe de cliënt de rest van de week door gaat komen, en als wij ons doel bereikt hebben, hoe de cliënt zelf verder gaat. Hier werken wij naartoe.  

Op welke behaalde resultaten ben je trots?

Ik ben ontzettend trots op behaalde resultaten van al mijn cliënten, omdat ze hier uiteindelijk zelf voor zorgen. Ze krijgen steeds meer vertrouwen en uiteindelijk gaat het steeds makkelijker.  Ik vind het gaaf dat ik meehelp in het vertrouwen opbouwen.

Er zijn cliënten geweest waarbij het zeker niet makkelijk ging, die van diep kwamen en waar een lange tijd overheen is gegaan. Maar het kan!

Verder ben ik trots op mijn eigen basis en achtergrond. Zo weet ik dat ik de kennis en het niveau in huis heb om een goede trainer te kunnen zijn. Mijn bedrijf komt steeds verder van de grond en dat is spannend maar ook iets om trots op te zijn!

Marike de jong trainer

Welke uitdaging zou je in de toekomst graag aan gaan?

Een uitdaging die ik graag zou willen aan gaan in de toekomst is om mensen te kunnen gaan begeleiden met moeilijke casussen. Daarbij denk ik aan psychische klachten (stemmingswisselingen, eet problematiek, angsten, burn out). Dit is iets wat in onze maatschappij nog niet geaccepteerd is en daarom nog moeilijker om er voor uit te komen en er iets mee te doen. Terwijl ik er van overtuigd ben dat er genoeg cliënten zijn met mogelijke achterliggende problematiek. Wat de maatschappij ziet als: geen doorzettingsvermogen, aanstellen, overdrijven, zie ik iets achterliggende oorzaken.  

Wat voor mij een andere uitdaging zou zijn is om iets in het buitenland te doen. Ik hoef niet weg uit Nederland, ik hou van ons land, mijn vrienden en familie. Maar ik vind het wel heel gaaf en interessant om meer van de wereld te zien, verschillende mensen en culturen te ontmoeten. Regelmatig op reis met personal training of fysiotherapie, dat lijkt me geweldig!

Wat doe je zelf om in vorm te blijven?

Dat is een makkie! Ik geef diverse groepslessen; pilates, bodypump, balance en yoga, spinning. Lesgeven is een grote passie van mij. Ik vind het ontzettend gaaf als ik mensen aan het sporten kan krijgen en ze het ook leuk laat vinden!

Ook krijg ik zelf personal training. Om zelf in vorm te blijven, maar ook om hiervan te blijven leren :)

Wil je eens een proeftraining bij Marike proberen?

Ga dan naar de pagina van Marike en vul het contactformulier in: Personal trainer Marike de Jong

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten