Loading

Blog

blog image

Stappenplan: Hoe start ik een small group training op als personal trainer

25 January, 2016 - 17:27

Er is op dit moment een fitness trend die ons land verovert en ook dit jaar waarschijnlijk nog flink zal groeien: Small Group training (SGT).

SGT heeft afgelopen jaren aan populariteit gewonnen bij zowel personal trainers als bij de klanten en dat heeft een interessante reden: voor trainers meer klanten en omzet in minder tijd en voor de klanten lagere kosten, meer plezier en meer persoonlijke aandacht.

Voor beide partijen een win-winsituatie, maar voor personal trainers vooral een waardevolle toevoeging aan hun bestaande diensten.
In dit artikel lees je wat SGT precies is en hoe je hier een slim business model omheen kunt bouwen met meer omzet als resultaat.

In dit artikel bespreken we de volgende punten:

  • Wat is Small Group training?
  • Waarom is het zo populair aan het worden?
  • Hoe zet je SGT op
  • De Basis SGT regel waar elke trainer rekening mee moet houden
  • Hoe krijg en behoud je klanten voor je groepen?

Small group training: een nieuwe slimme business

Wat is SGT (Small Group Training) 

Kort gezegd is Small Group Training een training in kleine groepjes, met een flexibel sport schema, met solide en kwalitatieve begeleiding. Het is een vorm van fitness in een groep van minimaal 2 en maximaal 6 personen onder begeleiding van een professionele personal trainer.  In sportscholen worden de groepstrainingen meestal gegeven in de vorm van een circa 30 a 60 minuten durende full body workout, met hulpmiddelen zoals de TRX, kettlebell, battle rope en eigen lichaamsgewicht. Vaak gericht op diverse niveaus.

Echter, de invulling van de training is vrij flexibel; het is afhankelijk van de voorkeur van de trainer, de nichemarkt waarin hij/zij zich bevindt en de groep die getraind wordt. Zo kan een personal trainer kiezen voor een total body workout voor zowel beginners als gevorderden, focussen op het creëren van een betere conditie, meer kracht of meer flexibiliteit. Ook de locatie en fitness attributen zijn vrij te kiezen. Vanwege deze vrijheid is het een mooie kans voor personal trainers om er hun eigen draai aan te geven, de trainingen naar eigen visie in te richten en zich door middel van hun Small Group Training te onderscheiden van anderen. 

small group training business

Waarom is het zo populair aan het worden?

Dat SGT in populariteit toeneemt in het nieuwe jaar is niet zo gek. Kijkend naar de trends voor 2016, past deze vorm van fitness perfect binnen het plaatje; vergeleken met massale Bootcamps die enkele jaren populair waren, biedt SGT meer persoonlijke aandacht voor klanten en dat voor een lager tarief dan personal training. Daarnaast zien we dat SGT past binnen de trend vrijheid: het kan tenslotte overal gegeven worden (zelfs als POP UP) en fitness apparaten zijn geen must. Trainen met eigen lichaamsgewicht is ook een optie. 

Trainers kunnen dus zelf bepalen op welke manier, welke tijd en aan wie ze training willen geven. Bovendien scheelt het aardig wat reiskosten en reistijd als je meerdere klanten tegelijk traint. Ideaal om op een leuke manier de open uren in te vullen en meer inkomsten te genereren. Tegelijkertijd is het ook een gelegenheid om nieuwe klanten voor overige personal trainingsdiensten te enthousiasmeren, door gebruik te maken van upselling en cross selling. Je kunt tenslotte een sterke band met jouw SGT deelnemers opbouwen en laten zien dat je weet waar je het over hebt, waardoor ze je gaan vertrouwen. Vertrouwen is de basis voor het verkopen van (duurdere) diensten. 
Voor klanten biedt Small Group training de voordelen van het intensief werken met een personal trainer tegen een lager tarief en dat samen met anderen. Kosten worden daarmee bespaard en het trainen wordt leuker en socialer, wat een goede stok achter de deur is en motiveert. Een SGT is minder massaal opgezet dan een Bootcamp, waardoor persoonlijke aandacht centraal staat en dat is wat klanten willen in 2016. Persoonlijke aandacht en kwaliteit, ook als ze iets minder geld te besteden hebben. Daarnaast is de training niet verplicht, het is de keus van de klanten of ze de les mee willen doen.

SGT is dus zowel voor trainer als klant een flexibele fitness trend wat vele voordelen biedt. Nu we weten waarom het zo populair aan het worden is, is het interessant om te kijken of het iets voor jou is en in welke vorm jij het op zou kunnen zetten. 

Hoe zet je een small group training op?

Zorg ervoor dat je je onderscheidt van andere trainers

Omdat de concurrentie steeds meer toe neemt in de Personal Training branche, is het opzetten van een SGT een slimme manier om je te onderscheiden van andere trainers. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te focussen op een bepaalde niche markt, of om een eigen methode te ontwikkelen. 

Kies voor een specifieke nichemarkt

Creëer een SGT die past binnen jouw niche markt. Bijvoorbeeld een SGT voor ouderen, waarin gewerkt wordt aan het behouden van spieren en conditie, maar dan op een lager tempo. Of een SGT speciaal voor zwangere vrouwen die fit willen blijven, of vrouwen die gaan trouwen en heel graag in hun jurk willen passen. Mocht je nog geen

Log in met je personal trainer account om verder te lezen. Log hier in

Heb je nog geen personal trainer account?

Bekijk hier dan onze verschillende lidmaatschappen en boost jouw PT business.

Lidmaatschappen Personal-trainer.nl

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten