Loading

Blog

blog image

10 punten om rekening mee te houden als je personal trainer wilt worden

23 January, 2016 - 14:53

Je hebt een passie voor fitness, coaching en voor mensen en je bent zelf niet weg te slaan uit de sportschool. Al enige tijd zit je erover na te denken om van sport jouw werk te maken en als personal trainer aan de slag te gaan. Flexibele uren, werken waar je wil, de hele dag met sport bezig zijn en met (leuke) mensen werken. Het werk als personal trainer klinkt als muziek in de oren en het is - vinden wij - ook een fantastisch vak. Echter, het is niet alleen rozengeur en maneschijn. In dit artikel bespreken we tien punten waar je als startende personal trainer echt even over na moet denken voordat je het vak in stapt.

 

#1. Passie 

Passie is alles. Zonder liefde voor sport, mensen en coaching kun je beter niet beginnen aan dit werk. Je maakt lange dagen, hebt te maken met lastige klanten, moet uren investeren in nieuwe kennis en studies en regelmatig sta je al om zes uur op om je eerste klant te trainen. Het is niet alleen maar gezellig met sport en leuke mensen bezig zijn, maar hard werken, echt hard werken. Omdat jij jouw bedrijf bent, moet je flink investeren in tijd en energie. Daarom is passie zo belangrijk; zonder liefde voor het vak houd je het nog geen paar maanden vol.

 

#2. Je hebt een assertieve, pro-actieve houding nodig

Zonder klanten geen werk en zonder werk geen inkomen. Je kunt wel passief op de bank gaan zitten wachten tot de klanten naar jou komen, maar zo werkt het niet. Als personal trainer/ondernemer moet je zelf kansen creëren. Maak deals met sportscholen, ga samenwerkingen aan met andere trainers en coaches en vergroot je netwerk.

 

#3. Investeren is een must

En daar bedoelen we niet zozeer investeren op financieel vlak mee. Allereerst is het belangrijk om te investeren in een goede, degelijke opleiding die hoog aangeschreven staat. De concurrentie neemt steeds meer toe, dus een goede opleiding, het liefst internationaal erkend, is zeker wat waard. Je kunt je er tenslotte mee onderscheiden. Ook na het behalen van een basis opleiding is het belangrijk om te blijven leren binnen en buiten je vakgebied. Tevens moet je op de hoogte blijven van de fitness trends, ontwikkelingen in de branche en leren hoe je het beste met mensen om kunt gaan.

 

#4. Netwerken is heel belangrijk

Vaak komt het voor dat je via via nieuwe klanten krijgt of dat de persoon waar je op een feestje mee hebt staan praten jouw nieuwe klant wordt. Als personal trainer is het daarom heel belangrijk om te netwerken: hoe meer mensen je kent, hoe groter je potentiële klantengroep is. Ga naar netwerkborrels, bezoek activiteiten waar veel van jouw potentiële klanten komen en neem altijd visitekaartjes mee. De gun factor is een belangrijk punt. Mensen moeten je mogen, ze moeten het gevoel krijgen dat je naar ze luistert en hun probleem kan oplossen. Investeren in goede relaties met mensen is de eerste stap naar nieuwe klanten.

 

#5. Soms ben je een halve psycholoog

Het beroep van personal trainer is meer dan alleen mensen trainen op fysiek vlak. Soms ben je meer een psycholoog dan een trainer. Als je personal trainer wilt worden moet je zelf sterk in je schoenen staan, het prettig vinden om te luisteren en met mensen om te gaan en duidelijk je grenzen aan kunnen geven. Je wil tenslotte niet alle persoonlijke problemen van andere mensen mee naar huis nemen. Doordat je fanatiek met mensen aan hun doelen werkt en klanten tijdens de training door het stof bijten en soms zelfs tranen delen, bouwen mensen sneller een band met je op. Hierdoor vertrouwen ze je en praten ze makkelijker met je. Dit is oké, tot op zekere hoogte. Besef dat je als Personal Trainer geen psycholoog bent. Je kunt best luisteren, maar mochten de verhalen te ver gaan of merk je op dat er werkelijk een probleem is waar een psycholoog bij gehaald moet worden, doe er dan wat mee. Kap het gesprek af door die persoon weer aan het werk te zetten en bespreek het probleem eventueel na de training.

personal trainer bedrijf opstarten

#6. Je bent een ondernemer en daar komt meer bij kijken dan alleen mensen trainen

Naast het geven van de trainingen moet je ook administratie doen, je richten op marketing, sales, je bezig houden met social media etc. Je bent dus meer dan alleen een trainer. Als je volledig voor jezelf werkt als trainer, heb je bepaalde verantwoordelijkheden die je niet kunt vermijden. Zorg ervoor dat je netjes de administratie bijhoudt en zorg voor structuur en regelmaat in overige taken. Door efficiënt te werken aan aspecten die minder leuk, maar wel noodzakelijk zijn, houd je meer tijd over om te doen wat je echt leuk vindt; trainingen geven.

Bekijk op de volgende pagina een boekhoudprogramma speciaal voor personal trainers:
Makkelijk en snel factureren versturen via WeFact PT >>

#7. Houd rekening met ziekte- en blessure en dek jezelf goed in

Wat gebeurt er als je ziek wordt en een tijdje niet kan werken? Of als je je been breekt en geen training meer kan geven? Zorg ervoor dat je een goede verzekering hebt, of leg het geld wat je zou investeren in een verzekering zelf opzij voor moeilijkere tijden. Wees zuinig op je lichaam en zorg goed voor jezelf. Niet alleen om niet ziek te worden, maar ook om punt 8. Zorg daarnaast voor goede algemene voorwaarden en investeer in een solide aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan een hoop ellende voorkomen, mocht iemand je aansprakelijk stellen voor bepaald blessures.
 

#8. Zorg dat je zelf fit bent en blijft

Als personal trainer ben je een voorbeeld voor je klanten. "practise what you preach" geldt voor de meeste beroepen, maar vooral voor personal trainers. Klanten zullen je tips en trainingen serieuzer nemen als ze zien dat het werkt. Niemand zit te wachten op een kapper met een slecht kapsel, of een tandarts met een slecht gebit, toch? Natuurlijk hoef je niet het hele jaar ripped en gespied te zijn, maar een basis conditie en een gezond ogend gewicht zijn in ieder geval een must. Neem daarom de tijd om zelf ook te trainen en blijf aan jezelf werken. Je bent tenslotte je eigen wandelende visitekaartje. Representativiteit is een must.
 

#9. Onderscheid jezelf

Omdat de concurrentie groot is en het de komende jaren steeds meer toe zal nemen, is het een sterke tool om jezelf te onderscheiden door je te specialiseren. Dit kan binnen het fitness vakgebied, maar kan ook een combinatie zijn met een ander vakgebied. Denk hierbij aan de combinatie personal trainer en voedingscoach, of personal trainer en sportmassage of fysiotherapie. Ook binnen de personal training branche kun je je onderscheiden, door bijvoorbeeld een bepaalde niche markt te kiezen (zoals ouderen tussen de 50 - 70 jaar die fit willen blijven, vrouwen die net bevallen zijn en weer back in shape willen komen etc.). Door je te specialiseren en je kennis en expertise te laten zien, creëer je een expert status wat meer vertrouwen geeft aan je klanten.

 

#10. Je werkt ook in weekenden en avonden

Als personal trainer kun vaak je zelf bepalen wanneer je werkt, maar als je continue een nee aan jouw klanten verkoopt, gaat het natuurlijk nooit werken. De meeste klanten willen of in de ochtend, in de avond of in het weekend trainen, want dan zijn zij tenslotte vrij. Het is daarom belangrijk om jezelf flexibel op te stellen en goed tegen vroeg op staan te kunnen. Mocht je te veel waarde hechten aan vrije avonden, lang uitslagen en weekenden, denk er dan nog eens goed over na of je wel echt personal trainer wil worden.

 

Lees ook:

>> Jaarlijkse bijscholingsdag voor personal trainers 

>> Tips om social media in te zetten voor meer klanten en meer omzet

Lees ook:

Mijn bereik: de slimme telefoondienst voor personal trainers >>

Tien tips om als personal trainer in te spelen op goede voornemens van (potientiële) klanten >>

De twaalf fitnesstrends voor 2016 >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten