Loading

Blog

blog image

Personal trainer - hoe word je dat eigenlijk?

31 January, 2014 - 10:47

Personal trainer - hoe word je dat eigenlijk?

"Personal trainer - dat zou ik wel willen worden. Maar waar moet ik eigenlijk beginnen? Is daar een opleiding voor? Of ben ik al geschikt als ik een sportief type ben en al een tijdje in een sportschool werk?" Het zijn goede en vooral relevante vragen. Het begrip personal trainer is een nogal veelomvattend begrip. En als je al werkt als personal trainer, wat betrek ik dan in mijn programma? Mag ik alle oefeningen, conditietrainingen etc. zomaar gebruiken in de lessen die ik wil geven? Kortom: waarvoor moet ik gekwalificeerd zijn? Wij (personal trainer.nl) helpen u een eindje op weg.

Het beroep van personal trainer wordt almaar populairder. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de huidige hausse aan informatie over genoeg sporten en gezond eten. Door tv-programma's als Obesitas krijgt de populariteit van het beroep van personal trainer een nog grotere boost. Momenteel lijkt gezond leven en sporten verweven in onze cultuur. Enerzijds zitten we in een samenleving waarin genieten van het leven - ofwel: lekker eten en drinken - als steeds belangrijker wordt beschouwd. Anderzijds beseffen we dat daar ook iets tegenover dient te staan. We zullen ons best moeten doen om de onsjes er weer af te sporten.

De rol van de personal trainer

Voor de duidelijkheid: personal trainer zijn, is een beroep. Het is niet zomaar een bijbaantje dat je er in de avonduren even bij doet. Er bestaan erkende opleidingen die je een gedegen basis bieden. Hierin wordt de nadruk gelegd op enerzijds het kwalitatieve vlak (trainingen, oefeningsvormen etc.), anderzijds wordt er aandacht besteed aan de persoonlijke aspecten. Hoe zit de sporter in elkaar? Wat is voor hem/haar de beste trainingsvorm? En nog belangrijker: hoe zit men mentaal in elkaar en in hoeverre is het dus verantwoord de grenzen van het fysieke op te zoeken? Een personal trainer is vaak een luisterend oor. Je bouwt een goede band op met je sporter, die op zijn/haar beurt veel verantwoordelijkheden in jouw handen legt. Daar is op zich niets mis mee. Bied de adviezen waar je achter staat, maar laat de sporter uiteindelijk zelf beslissen.

Als personal trainer ben je na het volgen van een erkende opleiding in staat en beschik je over de kennis klantgerichte bewegingsprogramma's op te stellen. Het is mogelijk om je na de basisopleiding te specialiseren in bepaalde vakgebieden, zoals voeding, krachttraining, conditietraining, afvallen, vechtsport etc. Het is in deze tijd aan te raden je te specialiseren en je als deskundige op je vakgebied te profileren. Personal trainers schieten als paddenstoelen uit de grond. Onderscheid je van de rest. Dat is het credo.

 

 Lees ook:

Wat is het salaris van een personal (fitness) trainer? >>

Als personal trainer beginnen/starten >>

9 small business ideeën voor personal trainers >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten