Loading

Blog

blog image

De twaalf fitnesstrends voor 2016

01 January, 2015 - 13:44

Een nieuw jaar, nieuwe trends. In 2016 zeggen we urenlange cardio sessies vaarwel, hechten we waarde aan vrijheid en willen we meer dan ooit fitte en strakke lijven. ""Strong is the new skinny”en daar moet ook in het nieuwe jaar natuurlijk hard voor gewerkt worden, maar het moet wel functioneel en flexibel blijven. 

In dit artikel vind je een overzicht van de fitnesstrends voor het nieuwe jaar, gebaseerd op o.a. de voorspellingen van De American College of Sports Medicine (ACSM) en onze eigen observatie. Maak als personal trainer gebruik van de bestaande en nieuwe  trends en bied nog meer waarde bieden aan jouw klanten. 

 

 

DAG CARDIO, HALLO SPIEREN

1. Krachttraining versus yoga en ballet

Al enige tijd zien we een verschuiving in de focus van dun naar gespierd. Vrouwen in het krachthonk begint een gewone zaak te worden. Squats, hip thrusters, dumbbell presses en overige kracht oefeningen worden steeds populairder en vervangen de uren lange cardio sessies waarbij men juist spiermassa verliest. De consument ziet steeds meer in dat krachttraining de manier is om het lichaam te vormen. ”Strong is the new skinny” en dat moet gedeeld worden, het liefst via beeld: duizenden Instagram accounts van prachtig afgetrainde fitgirlls en boys schieten als paddenstoelen uit de grond, evenals de CrossFit communities. 

Daarentegen zien we ook een groeiende populariteit van bewegingsvormen waarbij elegantie en flexibiliteit van body en mind centraal staan. Yoga, barre, (een fitnessworkout afgeleid van ballet, waarmee je een dansers lichaam zou krijgen), mindfullness etc, zorgen ervoor dat we in balans blijven, ook mentaal. 

 

2. HIIT blijft, nog steeds

Voor een derde jaar op rij wordt HIIT training (High Intensity Interval Training) de fitness rage. In deze trainingsvorm worden korte periodes van maximale power afgewisseld met korte periodes van rust. In een korte tijd trainen we voor maximaal resultaat, wat niet zo gek is in deze tijd waarin we allemaal steeds efficiënter met onze tijd om willen gaan. Door kort maar krachtig te trainen ontwikkel je een betere conditie, een sneller metabolisme en verbrand je vet.

 

FITNESS IS MEER DAN ALLEEN ESTHETIEK

3. Functionele fitness

Deze workout versterkt je fysieke functies buiten de sportschool, het zorgt ervoor dat alledaagse fysieke handelingen gemakkelijker worden en blessures verminderd worden. Het gaat hier niet alleen om het esthetische aspect, maar juist meer om het functionele aspect. De oorsprong van deze fitness vorm vindt plaats in revalidatietechnieken, waar goed wordt gekeken welke functies van het lichaam moet worden verbeterd. Kennelijk wil men zich ook weer gewoon goed voelen in plaats van alleen sterk en slank. 

 

Fitness & Wiskunde

 

4. Patatjes en chocola? ""If It Fits Your Macros""

IIFYM, if it fits your macro's. Gewoon lekker eten en toch vet verliezen. De trend die in 2015 ontstond en doorzet in het nieuwe jaar. Afvallen, aankomen of op gewicht blijven wordt een simpel rekensommetje, waarin de juiste calorie behoefte wordt berekend voor het gewenste doel. Binnen deze calorie behoefte mag je eten wat je wil mits je je macronutriënten behoefte (eiwitten, vetten en koolhydraten) aanhoudt. Ja, je mag dus ook chocola en patat! We worden flexibeler kwa voedingsmiddelen, maar richten ons wel weer meer op calorie inname en verdeling van de macro nutriënten.  

 

5. Meten is weten

Om onze calorie inname, verbruik en macronutriënten bij te houden, maken we gebruik van diverse sportgadgets en fitness apps. De slogan 'Meten is weten' blijft dus nog wel even bestaan. Smartwatches en smartphones houden fanatiek bij hoe we de macro’s verdeeld hebben, hoeveel stappen we zetten, wat onze hartslag is en zelfs hoe ons slaappatroon is. In 2016 zullen we nog meer gebruik gaan maken van draagbare technologie en defuncties die het biedt. Voordeel hiervan is dat we dankzij de directe feedback bewust worden van onze lifestyle en we nauwkeuriger progressie, calorie inname en verbruik kunnen bijhouden.  Wat uiteindelijk motiverend en efficiënter kan werken om de fitness doelen te behalen.

 

6. 10.0000 stappen doel

Lopen wordt de trend in 2016. Tienduizend stappen is het minimale doel wat per dag gehaald moet worden, dat is toch zeker anderhalf uur lopen. Deze stappen worden bijgehouden door middel van de slimme gadget of iphone apps. Wandelen is ideaal om op een rustdag extra calorieën te verbruiken en verbetert tevens je humeur. Er bestaan niet voor niets wandel therapieën.Ook ideaal voor senioren, zie punt 7. Wil je het wat uitdagender maken? Wandelen met een rugzak volgeladen met zware gewichten verdubbelt het calorie verbruik en maakt van het wandelen een echte workout. 

 

VERSCHUIVING VAN FOCUS -> VAN JONG NAAR OUD

7. Focus op senioren

Vergrijzing is een steeds grotere uitdaging binnen deze maatschappij en voor sportscholen een mooie kans om op in te spelen. Fitness gericht op te dikke kinderen verdwijnt langzaam naar de achtergrond en maakt plaats voor senioren fitness. Er wordt verwacht dat in 2016 groepstrainingen specifiek gericht op senioren een hit worden. Los van het feit dat het goed is voor de gezondheid, gaat het eenzaamheid onder ouderen tegen. Heb je als personal trainer nog geen specifieke nichemarkt gekozen? Wellicht is de senioren markt wat voor jou! 

 

PERSOONLIJKE PROFESSIONELE BEGELEIDING EN SMALL GROUP TRAININGEN

 

8. Persoonlijke aandacht, zowel online als offline

In 2016 willen we steeds meer persoonlijke aandacht. De consument wordt zich bewust dat ieder lijf anders is en iedereen een andere aanpak nodig heeft. Daarom stapt men steeds sneller naar een personal trainer of kiezen we voor  ""persoonlijke online body plannen"" waarin men online wordt begeleid door een coach. Trainingsschema op maat, eetplan op maat en trainen doe je zelf of met personal trainer. 

 

9. Professionele trainers

Doordat er zoveel opleidingen zijn tot personal trainer en er steeds meer trainers bijkomen, neemt de concurrentie toe. Echter nemenconsumenten alleen nog maar genoegen met kwaliteit en met goed opgeleide trainers. Goede certificaties, veel ervaring of goede resultaten met klanten worden een vereiste voor de consument. Als personal trainer is het daarom belangrijk om je goed te onderscheiden en je als expert neer te zetten door middel van personal branding en sterke content. 

 

10. Small group trainingen in plaats van bootcamps

Small Group training biedt de voordelen van het intensief werken met een personal trainer tegen een lager tarief en samen met anderen. Kosten worden daarmee bespaard en het trainen wordtleuker en socialer. Minder massaal dan Bootcamps, waardoor persoonlijke aandacht centraal staat. Small group trainingen kunnen overal worden gegeven; zowel in sportscholen, bij bedrijven als bij mensen thuis en in het park.

 

VRIJHEID 

 

11. Less is More

Over trainingen in het park gesproken; trainingen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt, worden nog populairder in 2016. Geen apparaten, geen gewichten of ingewikkelde technieken; je eigen lichaamsgewicht is all you need. Denk aan push-ups, squats, burpees en lunges. Korte bodyweight workouts in stad, park of gewoon thuis. Kun jij als trainer gewoon werken waar jij wil!

 

12. POP UP fitness & flexibele sportschool abonnementen 

Met de trend van bodyweight fitness op komst, worden we ook steeds flexibeler kwa fitness locatie. Zo ontstaan er steeds meer POP UP fitness locaties, die na een aantal weken van locatie verplaatsen, ontwikkelen we trainingen voor thuis, in het park en zelfs in stad. Daarnaast wil de consument zich liever niet meer binden aan één sportschool, maar willen we keuzevrijheid. Een kaart waarmee je bij diverse sportscholen mag trainen en diversetrainingen kunt volgen, wordt in 2016 nog populairder.  

 

Welke fitnesstrends horen volgens jou nog meer thuis in deze lijst en hoe zou jij inspelen op de ontwikkelingen in de fitness branche? Laat jouw reactie hieronder achter. 

 

Tips voor Personal Trainers Social MediaWil je in 2016 jouw social media een boost geven?
Download dan nu ons gratis E-Book:

5 basistips voor personal trainers om social media in te zetten voor meer leads en meer omzet
Klik hier om het gratis E-book te downloaden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: 

https://www.acsm.org/about-acsm/media-room/news-releases/2015/10/26/annual-survey-reveals-new-1-fitness-trend-in-2016

http://www.fitmagazine.nu/fitnesstrends-2016-of-een-rage/

http://sport.nl/artikelen/2015/11/wat-zijn-de-fitnesstrends-voor-2016eur

http://www.welingelichtekringen.nl/sport/513793/de-fitnesstrends-van-2016.html

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten