Loading

Blog

blog image

Review Oil pulling, werkt het of niet

24 November, 2015 - 13:45

Misschien heb je er ooit van gehoord, misschien niet. Maar het is een tijdje erg populair geweest onder de detox fans onder ons: oilpulling. Oilpulling komt uit de Ayurveda en is al honderden jaren oud. De Ayurveda is een traditionele gezondheidsleer uit India. Het welbekende yoga komt hier bijvoorbeeld ook vandaan.

Oil pulling zou volgens deze eeuwenoude geneeswijze essentieel zijn voor de dagelijkse mondverzorging, omdat het veel orale klachten zou verminderen en goed zou zijn voor tanden en tandvlees. Daarnaast worden er ontgiftende eigenschappen aan toegekend, met geneeskrachtige effecten zoals het verminderen van artritis.

Klinkt allemaal erg goed, maar wat is het, en nog belangrijker: is het bewezen effectief? Bij oil pulling neem je een eetlepel ongeraffineerde, koudgeperste en plantaardige olie in je mond en spoelt daarmee zo’n kwartier tot half uur de olie door je mond. Vooral voor de smaak worden vaak kokos-, zonnebloem-, sesam-, hazel-, of walnootolie gebruikt. Vervolgens spuug je de olie uit. Deze zit nu namelijk, volgens de theorie, vol met afvalstoffen. Daarnaast bevat zo’n eetlepel olie al snel 90 kcal, en dat tikt aan op regelmatige basis! Onder de tong zit een dikke ader, welke in staat is om via het mondslijmvlies bepaalde stoffen op te nemen die vervolgens direct naar het hart gevoerd worden. Om deze reden worden medicijnen voor hartaandoeningen ook vaak onder de tong aangebracht (nitroglycerine). De gezonde vetzuren en vitamines uit de plantaardige olie worden zo rechtstreeks de bloedbaan ingebracht om vervolgens benut te worden door de belangrijkste organen.

Natuurlijk staat er bij elke nieuwe trend een hele riedel zelfuitgeroepen dieetgoeroe’s klaar om ergens een boek over te schrijven en hun positieve ervaringen te delen. De wetenschappelijke hoek is helaas hartstikke stil; echt duidelijke, concrete resultaten van onderzoeken zijn er niet. Onderzoeken hebben wel aangetoond dat proefpersonen die spoelden met olie of mondwater een gelijke vermindering van mondbacteriën hadden. Het is voor de mondgezondheid dus waarschijnlijk net zo gezond. Toch moet je hier mee uitkijken: bacteriën in je mond heb je in bepaalde mate ook nodig om je te beschermen.

Toch heeft oil pulling een aantal voordelen ten opzichte van normale mondspoeling, zo schreef dokter Asocan in the Indian Journal of Dental Research. Zo kunnen allergische of overgevoelige reacties worden voorkomen (indien er geen sprake is van bijvoorbeeld een notenallergie), bijt olie niet uit, is het goedkoper dan mouthwash en ook makkelijker beschikbaar: je hebt altijd wel olie in huis.

Buiten de praktische toepasbaarheid en het positieve effect op de mondhygiëne, zijn er geen duidelijke aanwijzingen (of bewijs) dat oil pulling ook daadwerkelijk afvalstoffen wegvoert of bijdraagt aan een betere gezondheid, buiten die van het tandvlees en de tanden.

Dus oil pulling: do or don’t? Lekker doen als je het graag wilt, maar het is geen volledige vervanging van tandenpoetsen. Daarnaast heeft het geen duidelijke voordelen voor de algehele gezondheid.

 

 

Lees ook:

Nieuw: superfood drink mix! >>

Waarom magnesium zo belangrijk is >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten