Loading

Blog

blog image

Hoe kunnen we een balans vinden tussen werk en ons privé leven?

06 November, 2015 - 14:44

Hoe kunnen we een balans vinden tussen ons werk en privé leven?


Heb jij soms de wens dat je jezelf in 5 delen zou kunnen splitsen, of dat er gewoon meer dan 24 uur in een dag zaten? Als een jongleerder die een paar ballen teveel in de lucht probeert te houden; afspreken met vrienden, in contact blijven met familie, een carrière opbouwen, je gezondheid opbouwen en wat tijd overhouden voor jezelf? En als het je lukt om al die ballen in de lucht te houden, voel je je dan alsnog onrustig of ontevreden? Een tijd terug herkende ik mijzelf in het bovenstaande. Ik heb toen besloten om stappen te zetten richting een beter “work-life balance”! In deze blog deel ik een paar van de trucjes die mij daarbij hebben geholpen, hopelijk heb jij er ook wat aan.

 

De dingen die je uit balans houden

 

Het is belangrijk om ten eerste vast te stellen wat jouw grootste obstakels zijn voor het vinden van een gezonde work-life-balance. De druk van een veeleisende werkcultuur is vandaag de dag waarschijnlijk onze grootste uitdaging. De combinatie van toegenomen werkuren, flexibel moeten zijn en het feit dat jij en anderen veel van jou vragen, heeft waarschijnlijk een groot effect op jouw manier van leven. Waarschijnlijk eist dit zijn tol op jouw geestelijk welzijn. Een baan vinden is tegenwoordig uitdagend, maar als je er dan één hebt dan is het soms nog moeilijker om deze vast te houden. Je moet jezelf niet alleen bewijzen tijdens de selectieprocedure: het echte werk begint zodra je de baan krijgt! Als je een noemenswaardige carrière wilt, dan is ‘je werk doen’ niet genoeg. Je moet boven de rest uit stijgen en de verwachtingen overtreffen.

 

 

Vandaag de dag draait alles om technologie, en daarmee is het arbeidzame leven compleet veranderd. Heb jij je werk email op je telefoon geïnstalleerd zodat je constant kan checken of er iets belangrijks is? Dit is een veelgemaakte fout. Denk je niet dat mensen je zullen bellen als ze je echt dringend nodig hebben? Het feit dat we kunnen werken, betekent niet dat we dat moeten. Begrijp me niet verkeerd, technologie is niet per definitie iets duivels. Als we het goed gebruiken, kan het juist helpen bij het vinden van een gezonde work-life balans.

 

Het belang van een gezonde balans

 

Waarom moeten we eigenlijk zo nodig deze balans vinden? Nou, omdat het stress verminderd, focus verbeterd, fysieke en mentale gezondheid verbeterd, het geeft meer tijd voor jouw persoonlijke doelen en hobby’s én je arbeidzame en algemene tevredenheid zullen erdoor toenemen. Ben je al om? Lees dan verder hoe ik de obstakels voor een gezonde work-life balans heb overwonnen.

 

Veranderingen op het werk

 

Ten eerste kun je dingen op het werk anders aanpakken.
 

  • Één van mijn grootste uitdagingen was leren om ‘nee’ te zeggen tegen sommige opdrachten. Ik dacht dat hoe meer werk ik aannam, des te meer toegewijd ik was en des te meer ik zou worden gezien als een teamspeler. Uiteindelijk bleek het tegenovergestelde. Door soms ‘nee’ te zeggen, heb je meer tijd over voor de dingen die er echt toe doen. Ook krijg je meer respect als je durft je grenzen aan te geven. Ik praktiseerde deze competentie door situaties op te schrijven waarin ik nee had moeten zeggen, maar waarin ik het tegenovergestelde deed. Waarschijnlijk herken jij jezelf er ook in dat je soms achteraf denkt dat je een situatie anders had willen aanpakken. Ik heb geleerd om er bewust van te zijn wat echt belangrijk is voor mijn functie, en wat mij de meeste tevredenheid zou brengen. Ik werd mij er ook van bewust wat en wie mij de meeste tijd kosten. Zodra ik dit allemaal op een rijtje had, bedacht ik een passende oplossing en een gepaste reactie. Een handige tip hierbij is om je antwoord op een verzoek uit te stellen. Bijvoorbeeld met het antwoord: “je overvalt mij even met dit verzoek, vind je het goed als ik aan het eind van de dag terugkoppel of ik dit voor je kan doen?”.

  • Laat je werk op je werk. Dankzij technologie zijn we 24/7 online en met iedereen verbonden. Ik heb voor mijzelf besloten dat ik niet de persoon ben die zijn werk-email op zijn telefoon kan hebben. Ik denk dat het belangrijk is om je werktijd gescheiden te houden van je privé tijd, en om die scheiding vast te houden. Ik vind het soms heerlijk om mijn telefoon een paar uur op de vliegtuigstand te zetten. Ik ga dan even terug naar de tijd waarin internet een half uur per dag binnen kwam uit een inbelverbinding. Het leven zonder internet was in die tijd erg simpel, en ik denk dat men destijds meer in contact was met de echte wereld.

  • Uiteindelijk ben je soms productiever als je minder doet. Uit onderzoek van profesor K. Anders Ericcson is gebleken dat de meeste mensen hun aandacht slechts 90 minuten op een taak kunnen houden. En wanneer je aandacht wordt afgeleid, dan duurt het terugvinden van die focus twee tot drie keer de duur van de afleiding. Daarom probeer ik mogelijke afleidingen te blokkeren, en genoeg pauzes per dag te nemen.

Zorg voor jezelf

 

  • Ten eerste is het van belang dat jij zelf je balans bewaakt. Als jij niets aangeeft, dan zullen je baas of je collega’s niet bewust zijn dat je werkdruk te hoog is, en zal er dus niets veranderen.

  • Zorg voor een prettige omgeving, niet alleen thuis maar ook op je werk. Daar verblijf je tenslotte een hoop van je tijd, dus kun je er maar beter een plezierige plek van maken. Werk is echter tijdelijk, dus zorg dat je in de restant van je tijd ook je familie en vrienden ziet. Dit helpt je om je batterij op te laden.

  • Plan tijd voor jezelf. Het is heerlijk om af en toe tijd in de plannen waarin je lekker voor jezelf gaat doen wat jij leuk vind. Het woord ‘plannen’ heb ik hier bewust gebruikt. Als je dit namelijk niet inpland, dan komt het er vaak niet van.

 

Conclusie

De kans is groot dat jij nog een lange tijd van werk voor de boeg hebt, en dus zal het balanceren van een carrière en privé een voortdurende uitdaging zijn. Om succesvol te zijn in je zowel je carrière als in je privé leven is het daarom belangrijk om evenwicht te bewaren. Dit kun je doen door je grenzen te bewaken, prioriteiten te stellen en voor jezelf te zorgen. Zodra je dit onder de knie krijgt, denk ik dat je jezelf gezonder en gelukkiger zult gaan voelen!

 Wil je een paar keer per week even wat tijd voor jezelf? Ga dan eens aan de slag met 1 van onze personal trainers. Even een paar uurtjes per week niet bezig zijn met dingen " moeten", maar iemand die jou verteld wat te doen en even lekker stoom af blazen zorgen ervoor dat je je weer in balans voelt!

Bekijk hier de personal trainers bij jou in de buurt >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten