Loading

Blog

blog image

Hoe je als personal trainer van het eerste consult een succes maakt.

06 November, 2015 - 14:10

 

Waarschijnlijk herken je het gevoel dat je krijgt wanneer je een behandelaar raadpleegt die je het idee geeft met jou een lijstje aan het afwerken te zijn. Dit artikel gaat erover hoe je als personal trainer kunt voorkomen dat cliënten dit gevoel krijgen tijdens jouw intakegesprekken. Daarnaast zal worden  besproken hoe het ideale eerste consult eruit ziet. Er zijn namelijk een aantal dingen jij uit het gesprek moet zien te halen, en dat zonder dat het gesprek zijn spontaniteit verliest.

Sleutels tot een goed eerste consult:

 1. De cliënt op zijn gemak stellen

 2. Verbondenheid creëren

 3. Noodzakelijke informatie verkrijgen en doelen stellen

 4. Informeren

 5. Plan van aanpak en verwachtingen vaststellen

 6. Beoordeling van beginniveau fitheid


 

De cliënten op hun gemak stellen

 

Voor sommige mensen is het eerste gesprek met een personal trainer spannend of zelfs een beetje beangstigend. Probeer je even in hun schoenen te verplaatsen. Door je cliënten op hun gemak te stellen, bouw je het fundament voor een productief eerste gesprek. De cliënt zal sneller geneigd zijn om zijn ideeën oprecht te delen. Dit kun je op de volgende manieren bereiken:

 • Groet ze met een grote ontwapenende glimlach, een ferme handdruk en goed oogcontact. Deze kleine dingen maken een groot verschil. Vooral een oprechte glimlach kan enige spanning bij de cliënt oplossen.

 • Bevestig jouw enthousiasme, laat de cliënten weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het eerste consult en dat het allemaal goed gaat komen.

 • Vertel je cliënt wat hem-haar het komende uur te wachten staat, en wat jij met het eerste consult wilt bereiken. De meeste cliënten zullen licht bezorgd zijn over jouw beoordeling van hun niveau. Houd hier rekening mee.


Verbondenheid creëren

Deze stap volgt heel logisch op de vorige. We hebben het er hier over hoe je elkaar beter leert kennen, door oprechte interesse te tonen in wie ze zijn. Stel wat simpele vragen, bijvoorbeeld over hun beroep, of ze in de buurt wonen, of ze kinderen hebben, etc.

Neem ook even de tijd om jezelf voor te stellen als het gesprek dat toe laat. Je kunt bijvoorbeeld vertellen waarom je van je beroep houd, hoe lang je het al doet, wat je hobby’s zijn, etc. Pas wel op dat de je niet teveel aandacht op jezelf vestigt, in deze sessie staat de cliënt uiteraard centraal.

 

Noodzakelijke informatie verkrijgen en doelen stellen

Een aantal zaken om rekening mee te houden in dit kader:

1. Houd de flow erin. Natuurlijk komt er bij dit punt altijd een stukje ‘lijst afwerken’ kijken. Je kunt echter voorkomen dat je cliënten het gevoel krijgen dat ze met een robot zitten te praten. Begin met een open vraag, zoals “vertel mij eens over je medische geschiedenis”. Van daaruit kun je het gesprek de richting op sturen die jij wilt.

2.  Doe wat speurwerk. Probeer tijdens het gesprek als een detective op zoek te gaan naar informatie die jou kan helpen om je cliënt succesvol te maken. Waarom hebben ze in het verleden geworsteld met hun fitheid? Wat vinden ze leuke en minder leuke oefeningen? Etc.

3.  Probeer slimme doelen op te stellen, inclusief een hele heldere “waarom”.

Begin met een open vraag zoals: “Wat hoop je te bereiken in je in de tijd die je met mij hebt?”. Je zult hoogstwaarschijnlijk een vaag antwoord krijgen, al kun je van daaruit goed je vervolgvragen bepalen, zoals “hoe zul je weten dat je gezonder bent?” of “hoe zul je er dan uit zien?

Wanneer het duidelijk is wat de cliënt wilt, vraag dan waarom het behalen van dat doel zo belangrijk voor diegene is. Dit is een cruciaal deel van de puzzel, het zal namelijk de visie van de cliënt op diens gezondheid en fitheid verbeteren. Deze visie is doorslaggevend voor de motivatie van je cliënten, waardoor de kans groter is dat ze zullen doorbijten wanneer het zwaar wordt. Daarnaast vergroot je de kans dat ze door willen trainen nadat ze hun initiële doelstelling hebben behaald, wat voor jou leidt tot meer werk.

4. Probeer tot slot een deadline te stellen voor hun fitness-doelen. Soms is dat eenvoudig, omdat de cliënt in haar bruidsjurk wil passen bijvoorbeeld. Voor sommige cliënten kan het echter moeilijke zijn om dit concreet te maken. Hou het dan simpel door een “x” hoeveelheid gewichtsafname per week, of een “y” hoeveelheid broekmaak afname per 4 weken in te stellen. Het stellen van een deadline is heel belangrijkheid, het geeft scherpte aan de vastgestelde doelen en het plan van aanpak.

 

Informeren

Het is een algemene regel voor personal trainers dat het informeren van de cliënt bijdraagt aan diens begrip voor jouw werkwijze, en dus aan de motivatie van de cliënt.

 • Wees duidelijk. Als je cliënt wil afvallen, leg dan uit wat daarvoor nodig is.

 • Houd het bondig. Vermijd de verleiding om teveel van je kennis tentoon te stellen; leg de boodschap uit met zo min mogelijk woorden.

 • Wees er zeker van dat je cliënt het begrijpt. Ga er nooit van uit dat alles wat je zegt direct aankomt bij de cliënt. Vraag ze simpelweg of ze het nog volgen.

 

Het vaststellen van een ferm plan van aanpak en wederzijdse verwachtingen

Nu je cliënt een helder beeld heeft van wat er nodig is om de vastgestelde doelen te bereiken, is het nu tijd om een concreet plan vast te stellen. Betrek je cliënt in het vaststellen van de strategie. Vraag je cliënt welke levensstijl-aanpassingen hij/zij allemaal denkt aan te kunnen. Stel meerdere aanpassingen voor, maar wees er wel zeker van dat de aanpassingen haalbaar zijn voor de cliënt.

Wees er tot slot zeker van dat al je cliënt een jouw manier van werken begrijpt en accepteert (inclusief je beleid voor betaling en afzeggingen).

 

Beoordelen van beginniveau fitheid

 

Het is tijd om je cliënt de vloer op te krijgen om hun startniveau te bepalen. Deze beoordeling is natuurlijk altijd noodzakelijk, maar beperkt deze naar de doelstelling van de cliënt. Als de cliënt alleen wil afvallen, dan is het voor jouw uiteraard niet interessant om te weten hoeveel hij-zij kan bankdrukken. Het belang van de beoordeling ligt in het blootleggen van het terrein dat aandacht nodig heeft of waar vooruitgang geboekt kan worden. Ook is het belangrijk om oefeningen te doen waaruit blijkt of er medische risico’s bestaan bij de cliënt waar jij rekening mee moet houden.
 

Concluderend

 

Jouw doelstelling voor het eerste consult, is dat de cliënt wegloopt met het een gevoel van opwinding en enthousiasme over het avontuur waar hij-zij net aan is begonnen. Ze moeten een duidelijk beeld hebben van en begrip voor de manier waarop hun doel bereikt gaat worden. Jij als trainer moet alle informatie hebben die nodig is om een programma op te stellen en uit te werken.Als dat het geval is, dan sta je al met 3-0 voor!

Lees ook 

9 tips om een succesvolle trainer te worden en te blijven >> 

10 basisprincipes die elke personal trainer in balans houden >>

Wat is het salaris van een personal trainer? >>

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten