Loading

Blog

blog image

Wat is er mis met mijn darmen?!

27 October, 2015 - 12:08

Laten we eerlijk wezen: iedereen poept! Onze darmen en stoelgang vertellen ons heel veel over onze gezondheid en daarnaast heeft een gezonde darmgezondheid ook invloed op hoe we ons voelen. Helaas is onze stoelgang niet zo bespreekbaar als het zou moeten zijn, want een gezondheidsprofessional, zoals een diëtist of fitnessinstructeur, kan veel nuttige tips geven om de huidige situatie te verbeteren.

Natuurlijk praat niet iedereen graag over dit onderwerp, dit is begrijpelijk. Gelukkig kan je zelf een hoop doen om je stoelgang, en daarmee je algehele gezondheid, te verbeteren!

Let op, er is iets mis als je last hebt van:

 • Ontkleurde (bleke) ontlasting. Onze ontlasting krijgt de kleur van gal. Als er onvoldoende gal wordt toegevoegd aan de ontlasting kunnen er een aantal oorzaken zijn, zoals Hepatitis A of andere leverafwijkingen, of galstenen. Ga gelijk naar de huisarts als je last hebt van ontkleurde ontlasting!
   
 • Bloed in de ontlasting, rode of zwarte kleur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bloed aan het papier- of de buitenkant van de ontlasting en bloed vermengd met de ontlasting. In het eerste geval is er vaak weinig aan de hand, zoals een aambei of wondje. In het tweede geval kan er sprake zijn van een ontsteking aan het maag-darmkanaal, zoals de ziekte van Crohn. Bloed in de ontlasting is niet altijd rood, het kan ook zwart zijn. Bloed wordt zwart als het in aanraking komt met maagzuur.


   
 • Diarree of waterige ontlasting. Dit heeft iedereen wel eens en kan een groot aantal oorzaken hebben. We noemen dit acute diarree. Het kan komen door een voedselinfectie, ‘iets verkeerds gegeten.’ Meestal gaat het vanzelf over. Gebruik liever geen diarreeremmers als dit niet echt noodzakelijk is: dit is de manier van je lichaam om ongewenste stoffen of bacteriën uit het maag-darmkanaal te spoelen! Let er wel op dat je voldoende blijft drinken, want uitdroging is wel een risico. Als je diarree vaak terugkomt is het verstandig om naar de huisarts te gaan om bepaalde darmziekten uit te sluiten, of naar een diëtist om voedselintoleranties op te sporen.
   
 • Steatorroe, vette ontlasting. Deze herken je makkelijk: hij drijft en is moeilijk weg te spoelen. Daarnaast kan het blijven kleven aan het toilet. De oorzaak ligt meestal bij de alvleesklier: deze is verantwoordelijk voor het enzym dat vet uit de voeding losmaakt. Daarnaast kan een slecht functionerende galblaas, of een voedselintolerantie voor deze vervelende conditie zorgen. Komt het probleem vaak terug? Raadpleeg dan een arts!
   
 • Te veel slijm bij de ontlasting. Slijm bij de ontlasting is normaal en nodig voor de goede doorstroming, om het maar zo te zeggen. Te weinig slijm kan leiden tot obstipatie, wat weer vervelend aanvoelt door krampen en harde ontlasting. Als er bloed bij dit slijm zit, kan er sprake zijn van een ontsteking of een prikkelbare darm. Ga in dat geval naar de huisarts.
   
 • Kleine witte draadjes in de ontlasting. Dit zijn zogeheten aarsmaden. Sommige (rauwe) voedingsmiddelen bevatten eitjes van wormpjes. Ga direct naar de huisarts, apotheker of drogist voor een wormenkuur! En ook belangrijk: niet krabben. De eitjes van de wormpjes komen zo onder uw nagels terecht en zijn besmettelijk voor anderen.

Hou uw darmen in optimale gezondheid met een gevarieerd dieet met veel groente, fruit, vezels, volkoren graanproducten en eventueel probiotica. Daarnaast is voldoende beweging en vocht erg belangrijk. Wees ook matig met alcohol, rood vlees en bewerkte producten. Vraag uw diëtist bij Personal Training Be You om tips www.personaltrainingbeyou.nl.

 

Lees ook:

5 redenen waarom Nederlanders de fiets moeten koesteren >>

Pas op: Voedingssupplementen doe het goed! >>

Wat zijn de do's en don'ts van sapkuren?

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten