Loading

Blog

blog image

5 punten die je moet weten over Cafeïne

06 October, 2015 - 15:25

Koffie, thee, energiedrankjes… ze bevatten allemaal cafeïne. Is dit nu echt slecht voor je, of kan het ook goed voor je zijn?

1. Cafeïne is een stimulerende stof die wordt gevonden in koffie, thee, mate (paraguay thee), guarana en cacaobonen. Een vorm van cafeïne vinden we terug in pijnstillers (onder de naam cofeïne) omdat het de werking versterkt. Cafeïne heeft een stimulerend effect op de stofwisseling, vetverbranding, hartslag, ademhaling en bij overmatige consumptie op de stoelgang.

2. De werking van cafeïne begint binnen een uur na inname en is meestal pas na vijf uur uitgewerkt. Om deze reden wordt vaak geadviseerd om een aantal uren voor het slapengaan geen koffie meer te gebruiken. Cafeïne is hierdoor ook populair geworden in sportdrankjes: het werkt prestatie verhogend en maakt energie vrij in het lichaam. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat cafeïne na de training het herstel van het lichaam bevordert (bron).

3. Iemand kan intolerant zijn voor cafeïne, en zelfs een overdosis is mogelijk. Hiervoor moet wel het gelijke van 80 tot 100 koppen koffie worden gedronken, 150 tot 200 mg per kilo lichaamsgewicht. Meer dan 5 gram (ook uit supplementen) kan dodelijk zijn. Als je hoofdpijn hebt, duizelig bent, hartkloppingen ervaart, of je uitgedroogd voelt, heb je misschien te veel cafeïne op. Doe het rustig aan!

4. Je hoort vaak negatieve geluiden over “te veel cafeïne”. Wanneer moet je dan voorzichtig zijn met het gebruiken ervan? Sowieso zwangere (en borst voedende) vrouwen mogen niet te veel cafeïne. Één of twee kopjes koffie kunnen niet veel kwaad, maar de cafeïne komt zo wel via de moeder bij het kindje terecht. Kinderen met te veel cafeïne worden vaak erg druk of krijgen gedragsproblemen. Het is het beste om kinderen dus even te laten wachten met het gebruiken van producten met cafeïne.

5. Naast deze groepen wordt cafeïne gebruik afgeraden aan hartpatiënten en patiënten met een hoge bloeddruk. Cafeïne kan deze klachten verergeren. Daarnaast bestaan er mensen die gevoelig zijn voor cafeïne en van een kopje koffie dus de hele nacht wakker kunnen liggen. Een goede nachtrust is erg belangrijk, dus laat dat niet bederven door een drankje. Er zijn genoeg cafeïnevrije alternatieven!

 

Lees ook:

Lijst met gezonde voeding >>

Feit of fabel: De beste diëten zijn: Koolhydraten-, vet arm diëten >>

Feit of fabel? >>

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten