Loading

Blog

blog image

Bloedarmoede voorkomen? Het recept is ijzer.

23 September, 2015 - 12:44

Misschien wel het meest bekende, en minst begrepen mineraal dat we kennen. IJzer komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen, maar toch hebben sommige mensen er een tekort aan, wat weer resulteert in bijvoorbeeld bloedarmoede.

IJzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine (Hb) in ons bloed. Hier draagt het bij aan zuurstoftransport van onze longen. Een tekort aan ijzer kan zorgen voor problemen met de concentratie. Daarnaast voelen personen met ijzertekort zich vaak moe, duizelig en lusteloos. Een te veel aan ijzer is echter ook niet goed: ijzer kan namelijk stapelen in je lichaam en daar schade aanrichten aan onder andere de darmen en lever. Ga uit van 9 mg per dag voor mannen en 15 mg per dag voor vrouwen.

Er zijn twee soorten ijzer in de voeding: heem-ijzer en non-heem-ijzer. Heemijzer vinden we in dierlijke producten, zoals vlees, en non-heemijzer vinden we in plantaardige bronnen zoals groene bladgroenten. Heemijzer wordt beter opgenomen door het lichaam, ongeveer 3x beter dan non-heemijzer. Om de opname van non-heemijzer te verbeteren kan je het het beste innemen met een bron van vitamine C, zoals sinaasappelsap of bepaalde groenten. Zwarte thee, koffie en melkproducten remmen de opname van ijzer. Deze gaan in de maag een verbinding aan die niet door het lichaam geabsorbeerd kan worden.

IJzer vinden we onder andere in vlees, groene bladgroenten, volkorengranen, peulvruchten, maar ook verrijkte producten zoals appelstroop of verrijkte siropen.

Je kan jezelf testen op bloedarmoede door te kijken naar het tandvlees: als deze te licht roze van kleur is, heb je waarschijnlijk bloedarmoede. Je kan dan een bloedtest bij de huisarts laten doen voor de zekerheid. Te weinig ijzer in de voeding?

Vraag het onze diëtiste! www.personaltrainingbeyou.nl

 

Lees ook

Ontbijtgranen gezond? >>

Alles wat je moet weten over >>

Plant based diet, wat doet zo'n veganistisch dieet nu met de gezondheid? >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten