Loading

Blog

blog image

Plant based diet, wat doet zo’n veganistisch dieet nu met de gezondheid?

07 September, 2015 - 14:00

Plant based diet

Tegenwoordig is in het nieuws en bij talloze kookprogramma’s meer aandacht voor de vegetarische keuken. Sommige mensen nemen dit nog een stapje verder en gaan volledig plant based. Deze personen gebruiken geen vlees, vis, kip, melk, eieren, honing of andere toevoegingen van dierlijke afkomst. Daarnaast gebruiken ze geen producten van dierlijke afkomst, zoals wol, zijde en leer. We noemen deze leefstijl veganistisch, wat je zou kunnen zien als de overtreffende trap van vegetarisch. Dit kan verschillende redenen hebben, variërend van dierenwelzijn, milieubewust leven of voor de gezondheid. Maar wat doet zo’n plantaardig dieet nu met je lichaam, is het verantwoord, en waar moet je op letten als je over gaat op plant power?

Het veganistische dieet bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, graanproducten, peulvruchten, noten, zaden en bijzondere veganistische vlees- en zuivelvervangers. Zo bestaan er veel producten van seitan, lupine en soja die de maaltijd kunnen verrijken in plaats van vlees of vis. Als zuivelvervanging wordt vaak gekozen voor een plantaardige melk, op basis van soja, amandelen, hazelnoten, haver of rijst. Er kunnen zelfs kazen worden gemaakt op basis van (cashew)noten, of plantaardige olie.

Maar wat doet zo’n veganistisch dieet nu met de gezondheid?

Plantaardige producten, met uitzondering van noten en plantaardige oliën, bevatten maar weinig vet. De kans is dus groot dat het lichaamsvetpercentage geleidelijk af begint te nemen. Daarnaast moet men op andere manieren aan de benodigde eiwitten komen, dus zal het lijken dat een veganist veel eet, maar niet aankomt. Plantaardige producten bevatten namelijk relatief minder eiwit dan dierlijke.

Een ander aspect waar op gelet moet worden, zijn de vitamines, mineralen en spoorelementen. Zo kan het zijn dat veganisten niet gevarieerd genoeg eten, en tekorten oplopen aan stoffen die we voornamelijk in vlees vinden, zoals ijzer, B12 en calcium. Je kan niet zomaar veganist worden en al je dierlijke producten vervangen door plantaardige; je moet goed nadenken over de voedingsstoffen die je nodig hebt. Een (gespecialiseerde) diëtist kan je hierbij helpen. Daarnaast zijn plantaardige zuiveldranken, of plantaardige ‘boter’, vaak verrijkt met deze vitamines.

En hoe ziet zo’n veganistische dag er dan bijvoorbeeld uit?

Ontbijt

Havermout met amandelmelk, een snufje kaneel en plakjes banaan, lekker kopje thee erbij

Tussendoor moment

Appel en een handje noten

Lunch

Twee volkorenboterhammen met hummus, lekker met plakjes tomaat en komkommer, met een beker sojamelk

Tussendoor moment

Kopje soep of bouillon met wat rauwkost, of een beker rijstmelk met wat fruit

Avondmaaltijd

Geroerbakte groenten, zoals boontjes, broccoli, champignons en paprika, met seitan, goed gekruid, lekker met zilvervliesrijst.

Ook een keer plantaardig proberen? Vraag onze diëtiste om advies, zij heeft ook hier ervaring mee!
http://www.personaltrainingbeyou.nl/dietiste/

 

Lees ook

Hoe voorkom je 'binge eating' >>

Krijg jij voldoende vezels binnen? 7 producten die zorgen voor een vezelboost >>

Gewicht verliezen zonder hongergevoel? >>

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten