Loading

Blog

blog image

E-nummers, wat zijn dat nou?

23 April, 2015 - 13:25

 

E-nummers zijn stoffen die binnen de Europese Unie zijn goedgekeurd als om als additief (toevoeging) aan producten te worden toegevoegd. Veel mensen geloven dat E-nummers slecht voor je zijn. Dit hoeft niet altijd waar te zijn. Sommige E-nummers komen in de natuur voor. Zo bevat een tomaat bijvoorbeeld een groot aantal E-nummers. Fabrieken isoleren bestanddelen uit bijvoorbeeld tomaten om ze te gebruiken als bijvoorbeeld smaak- of kleurstof.

Andere E-nummers kunnen wel schadelijk zijn in grote hoeveelheden. Een voorbeeld hiervan is het bekende ve-tsin, ook wel bekend als mononatriumglutamaat (MNG) of monosodiumglutamaat (MSG). Dit is E621. Veel mensen krijgen hier klachten van, die beter bekend staan als de Chinese-restaurant-ziekte. Symptomen hiervan zijn hoofdpijn, diarree, overgevingen en hartkloppingen. Je zult er niet direct aan doodgaan, maar het is een erg onprettige ervaring. Het lichaam van sommige mensen reageert dus heftig op bepaalde stoffen.

Andere stoffen worden in verband gebracht met ziektes, zoals kanker. Dit is echter nog nooit op mensen aangetoond, maar wel op muizen. Die kregen van bijvoorbeeld de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K zo veel toegediend, wat gelijk zou staan aan 3 liter cola light, gedurende een langere periode. Het kan voor mensen niet zo veel kwaad om af en toe light frisdranken te drinken. Drink echter niet te veel: het is niet goed voor de tanden. Dit is wel bewezen!

E-nummers kunnen door sommige mensen als misleidend worden ervaren. Dit is omdat sommige E-nummers bijvoorbeeld dierlijk zijn, maar niet geschikt voor personen die vegetarisch of halal eten. Het valt dus aan te raden om bij het volgen van een dieet of ander eetpatroon, te weten welke E-nummers hier niet inpassen. Dat kan op de website http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx .

Moeten we nu alle E-nummers gaan vermijden? Nee. De E-nummers die in omloop zijn, zijn niet schadelijk bevonden door een Europese onderzoekscommissie, tot anders wordt aangetoond. Het kan echter nooit kwaad om zo natuurlijk mogelijk te eten.

Geschreven door Personal trainer Roxanne van Berkel. Wil je advies over jouw gezondheid of een training van deze personal trainer? Bekijk haar profiel dan hier en maak snel vrijblijvend een afspraak.

 

Lees ook

Lekker en gezond recept: zoete aardappelen met kip uit de oven >>

Fabels over diëten: calorieën tellen niet >>

Food & sport dairy >>

 

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten