Loading

Blog

blog image

Speltbrood: beter dan tarwe?

03 September, 2014 - 06:46

De laatste jaren is speltbrood sterk in opkomst en wordt door steeds meer Nederlanders gegeten. Maar nieuw is het niet: ruim 9000 jaar geleden bakte men al brood met dit graan. 

 

Spelt is een graansoort die te vergelijken is met tarwe. Omdat spelt duizenden jaren geleden al verbouwd werd – nog voor men tarwe had ontdekt – wordt het ook wel een oergraan genoemd. Net zoals je van tarwe volkorenbrood, bruin brood en wit brood kunt maken, kan dat van spelt ook. Veel mensen eten speltbrood in plaats van tarwebrood omdat het een gezonder alternatief zou zijn. Maar is dat ook zo?

 

De verschillen tussen tarwe en spelt

 

Qua voedingswaarde verschillen spelt en tarwe niet zoveel van elkaar. Beide granen zitten boordevol voedingsvezels, B-vitaminen en mineralen. Stoffen die onmisbaar zijn in een gezond voedingspatroon. Spelt bevat iets meer eiwitten dan tarwe. Daarnaast bevat spelt iets meer onverzadigde vetzuren, maar minder van het gezonde omega-3 vetzuur. De hoeveelheid calorieën is vergelijkbaar.

 

Geen grote verschillen voor wat betreft de voedingswaarde dus. In het verbouwen van spelt en tarwe zijn de verschillen duidelijker aanwezig. Zo wordt spelt vaak biologisch en duurzaam geteeld en is het meer resistent tegen ziekten dan andere granen. Er wordt minder gebruik gemaakt van (kunst)mest en pesticiden. Als gevolg hiervan is speltbrood duurder dan tarwebrood. Soms wel twee keer zo duur. Maar daar staat tegenover dat de kwaliteit hoger is. 

 

Toen men tarwe ontdekte en er brood van ging bakken, werd de vraag naar dit graan steeds groter. Boeren haalden allerlei kunstjes uit om ervoor te zorgen dat het tarwe steeds beter werd. Beter in de zin van grotere graankorrels en meer graankorrels per vierkante meter. Alles om zoveel mogelijk tarwe te kunnen produceren. Want alleen zo kon men aan de grote vraag voldoen. Dit heeft er echter wel toe geleid dat de kwaliteit van het tarwe in de loop der jaren is afgenomen. Spelt daarentegen is niet opgekweekt en is dus kwalitatief beter. Het grootste verschil zit hem in het aantal eiwitten. En in de smaak: veel mensen vinden speltbrood lekkerder.

 

De beste keuze

Als je kijkt naar de voedingswaarde zijn tarwebrood en speltbrood beiden goed, mits je de volkoren variant gebruikt. Geef je de voorkeur aan biologische voeding, dan is speltbrood een goed alternatief voor tarwebrood. En ook voor mensen met een tarweallergie is speltbrood een goed en lekker alternatief. Overigens wordt er niet alleen brood gebakken van spelt. Er zijn ook pasta, koekjes, muffins en bier van spelt verkrijgbaar. Net als tarwe bevat ook spelt gluten en is dus niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

 

In Duitsland is in de wet vastgelegd dat speltbrood alleen zo genoemd mag worden als het voor minimaal 90% uit spelt bestaat. In Nederland is daarover niks vastgelegd en is bijmengen met tarwe of andere granen dus toegestaan. Als je zeker wil weten dat je echt speltbrood eet, kun je het beste naar de echte bakker gaan. In de supermarkt staat het percentage spelt niet altijd op het etiket.

 

Lees ook 

Feit of fabel: als ik genoeg in de zon kom, hoef ik geen vis te eten.. >>

Brood: onmisbaar in een gezond eetpatroon >>

Citroenwater >> 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten