Loading

Blog

blog image

Wanneer betaal je 9% of 21% BTW als personal trainer?

18 August, 2014 - 16:47

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om de administratie van je bedrijf en eventuele personeel bij te houden. Het is niet de meest favoriete bezigheid van ondernemers, maar het hoort er helaas bij. Wanneer je als zelfstandig personal trainer werkt factureer je in sommige gevallen maar 9% BTW door aan je klanten. Wat betekent dat je dan ook minder BTW betaalt. Omdat wij hoorde dat hier nogal eens onduidelijkheid over bestaat besloten we het en één ander over deze regel uit te leggen. 

 

 Klik hier om het E-book te downloaden>>

 

Wanneer factureer je 21% BTW aan je klanten?

Stel, je organiseert buiten een bootcamp voor een groep klanten. Heerlijk buiten sporten, actief zijn en werken aan je conditie. In dit geval bereken je het algemeen BTW tarief van 21%. Wat de sportactiviteiten ook zijn, wanneer je ze buiten onderneemt met je klanten bereken je altijd 21% BTW. Dit geldt trouwens ook als je als personal trainer bij je klanten thuis komt om hen te helpen bij hen sportieve doelen.

Wanneer factureer je 9% BTW aan je klanten?
Als je als personal trainer zijnde een ruimte afhuurt bij een sportschool en daar je klanten les geeft of helpt bij het behalen van hun doelen mag je 9% BTW berekenen. Het maakt niet uit om welke ruimte in de sportschool het gaat. Dus heeft de sportschool een zwembad of een sauna en kan je deze afhuren voor je klanten, dan geldt het 9% BTW tarief ook. Zelfs als je de beschikking hebt om kluisjes te verhuren aan je klanten, mag je hier ook 9% BTW voor berekenen. 

Er zijn echter wel uitzonderingen op de regel, zoals altijd. Als je klanten namelijk een lidmaatschap hebben van de sportschool waar je de ruimte huurt, geef jij ze volgens de Belastingdienst niet de gelegenheid om te sporten maar de eigenaar van de sportschool. In dat geval reken je gewoon 21% voor je diensten als personal trainer. 

 Lees ook:

>> Hoe bepaal je je prijs als personal trainer?

>> Verdien minimaal €5000,- extra per jaar als personal trainer
 

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten