Loading

Blog

blog image

Wij willen superfood! Maar is dit wel zo goed?!

25 July, 2014 - 16:09

We hebben allemaal wel eens over superfood gehoord. Of het nou op de sportschool is waar je met je vrienden over gezond eten praat met een eiwitshake erbij, of met je collega’s die je voor de zoveelste keer vertellen dat ze door middel van superfood een paar kilootjes kwijt willen. Zelf weet ik dat mijn moeder elke ochtend Goji bessen en Chia zaden in haar yoghurt doet en daarna nog even lekker een tarwegras shotje er achter aan neemt om het af te leren. Maar zijn die superfoods nou wel super gezond?

Naar aanleiding van een aflevering op het NOS-journaal waarin werd beweerd dat ‘superfood gelijk staat aan super winst’ en het vooral een marketing ding is, ben ik maar eens research gaan doen. Er zijn honderden sites waarin staat vermeld dat het super gezond voor je is en dat je eigenlijk niet zonder superfood moet leven. De zogenaamde antioxidanten, mineralen, omega-3-vetten en proteïnen zouden onmisbaar zijn. Maarja, teveel superfood is ook weer niet goed voor je…

Toch ben ik op heel veel sites twijfelaars tegen gekomen die beweren dat superfoods super onzin is. Het is eigenlijk gewoon back to basic, ‘voer wat we vroeger ook hadden’. Echter zijn er nog nooit onderzoeken gedaan naar mensen die superfoods nemen. Hoe weten we dan dat ze zo gezond zijn of juist niet? Er zijn ook die mensen die beweren dat zij er super veel baat bij hebben. Ze zijn wel 8 kilo afgevallen alleen die door die kleine besjes en zaden. Ik zeg dan alijd: ‘het zit tussen je oren’. We noemen dit ook wel het placebo-effect. Geef iemand met hoofdpijn een pil en zeg tegen hem dat het goed voor de hoofdpijn is, dan verdwijnt ook waarschijnlijk de hoofdpijn.

Ik ben van mening dat er geen superfoods bestaan. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Geef mij maar lekker super aardappelen, super boontjes en een super gehaktbal.

 

Lees ook

10 (gezonde) instagram foodtrends die je moet proberen >>

Waarom is #fastfood zo ongezond? >>

Hoe je je gezondheid kunt boosten door middel van deze groente tips >>

 

reactie plaatsen

Personal-Trainer.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten